Gyártók Megnyílt az első elektromos Ferrari üzem

Megnyílt az első elektromos Ferrari üzem

autopro.hu/V.R. | 2024.06.24 17:17

Megnyílt az első elektromos Ferrari üzem

Fotó: Ferrari

Az első elektromos Ferrari 2025-ben érkezik, és már zajlanak a bemutatáshoz szükséges előkészületek. Június 21-én a Ferrari felavatta új üzemét, ahol tervek szerint gyártani fogják a hamarosan érkező elektromos modelleket.

Hirdetés

A Ferrari az olaszországi Maranellóban egy új, „e-épület” elnevezésű üzemet épített. Az új gyárat Sergio Mattarella olasz elnök, John Elkann, a Ferrari elnöke, Piero Ferrari a vállalat alelnöke és Benedetto Vigna vezérigazgató jelenlétében avatták fel, ami új mérföldkövet jelent a márka történetében. A neve azt sugallhatja, hogy ez egy kifejezetten elektromos járműveket gyártó üzem, de a vállalat tervei szerint belső égésű és hibrid autók is készülnek majd itt.

A Ferrari az e-épületben már megkezdte a próbagyártást a Purosangue és az SF90 modellel, amely egy plug-in hibrid lesz. Az electrive.com beszámolója szerint a cég első elektromos autója 2025 végén debütál majd, és 2026-ban gördül le a futószalagról. Az olasz autógyártó első elektromos autójának ára várhatóan kiegészítő funkciók nélkül legalább 500 ezer euró lesz, ami azt jelzi, hogy ez a modell is prémium kategóriában kerül majd forgalomba.

Többfunkciós gyártóépület

Az elektromos autók mellett a Ferrari az e-épületben fogja gyártani belső égésű motorjait, hibrid motorjait, villanymotorjait, nagyfeszültségű akkumulátorait és tengelyeit. A 25 méter magas és több mint 42 ezer négyzetméter alapterületű új gyár egy alsó szintet foglal magába az általános rendszerek számára, egy földszintet a járművek összeszereléséhez és logisztikájához, egy félemeletet az általános berendezések és irodák számára, valamint egy második szintet a járművek összeszereléséhez, illetve a motorok és az alkatrészek gyártásához. Az üzem ehhez több mint 300 dolgozót foglalkoztat.

Az e-épülettel a Ferrari nagyjából 20 ezer autóra bővítheti éves gyártókapacitását, de nem biztos, hogy el akarja érni ezt az éves termelési szintet - mondta a Reutersnek egy, a fejlesztésekbe beavatott személy. A forrás azt is elmondta, hogy a második Ferrari elektromos autó korai fejlesztése már folyamatban van, miközben hozzátette, hogy a vállalat éves termelésének esetleges növelése csak egy kibővített modellpaletta eredményeként valósulna meg, mivel továbbra is azt szeretnék, ha a modellenkénti termelés egy bizonyos határon belül maradna.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink