Elemzések Vegyes eredménnyel zárt a Suzuki – ez történt a 24. héten

Vegyes eredménnyel zárt a Suzuki – ez történt a 24. héten

Végh Martin | 2023.06.19 07:19

Vegyes eredménnyel zárt a Suzuki – ez történt a 24. héten

Fotó: Magyar Suzuki

Ismertette vegyesre sikerült 2022-es eredményeit a Magyar Suzuki Zrt., a Denso bővíti székesfehérvári üzemét, míg a Rolls-Royce fejlesztői pozíciókat hoz létre Budapesten. Külföldön folytatódott az elektrifikáció, többek között egy e-autóknak szánt gyár átadásával. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A bevételt és a gyártást tekintve mindenképpen jelentős növekedésről számolhatott be a Magyar Suzuki Zrt. Esztergomi gyárában tavaly ötödével több autó készült, mint 2021-ben, és a bevételek is arányosan növekedtek. Az alkatrészhiányt és az energia drágulását azonban megérezte a vállalat, ahogy a nyeresége is.

Bővíti székesfehérvári üzemét a Denso. Az autóipari beszállító vállalat elektromos, illetve hibrid meghajtású járművek alkatrészeinek gyártására szakosodott divíziót hoz létre.

A Rolls-Royce budapesti fejlesztőközpontjában fogja hibrid és elektromos repülőgépek alkatrészeit fejleszteni, ahogyan nagysebességű generátoron alapuló rendszereket is. Ennek köszönhetően új mérnöki pozíciók jönnek létre.

Változások a gyártásban

A Volkswagen néhány év alatt jelentősen növelné nyereségét, hogy elérhesse nyereségességi célját, melytől még meglehetősen távol van a vállalat. A célok érdekében a jövőben jobban összehangolná a konszern modelljeinek gyártását.

A Tesla Berlinhez közeli üzemében csökkentik a műszakok számát, ahogy a bérelt dolgozókét is. Ennek ellenére továbbra is cél a termelés menetrend szerinti további növelése.

Oroszországban az AvtoVaz elítéltekkel enyhítene a munkaerőhiányon. A legnagyobb helyi autógyártó felvette a kapcsolatot a börtönökkel, hogy kényszermunkára ítélteket biztosítsanak számára.

Folytatódik az elektrifikáció

A Ford átadta elektromos modelleknek készült kölni gyártóüzemét. Az első villanyhajtású modellek gyártása még az idén kezdetét veheti.

A Volkswagen és a Stellantis brazíliai bányák felvásárlásába fektet. Egy befektető társaságon keresztül a partnerek akkumulátor-nyersanyagokat kitermelő bányákra tennék rá a kezüket, biztosítandó a fontos nyersanyagok ellátását.

A Toyota bejelentette, hogy 2027-ben kezdi meg szilárdtest akkumulátorainak gyártását. A már régóta fejlesztett technológiától gyorsabb töltést és nagyobb hatótávolságot remélnek.

Új chipgyár épül

Az Intel amerikai technológiai óriás Lengyelországban épít félvezetőgyárat. Az ország legnagyobb zöldmezős beruházásával felépülő üzemben egyúttal a kész termékek tesztelését is végzik majd.

Az orosz állam egy általa birtokolt intézeten keresztül kizárólagos tulajdonosává vált a Bosch egyik volt oroszországi gyártóüzemének. Az autóipari alkatrészeket előállító üzem a tervek szerint újra fogja indítani a termelést.

Fiatalodik a flotta

Tovább fiatalodott a hazai buszflotta. Az előző héten Csongrád-Csanád vármegyében tizenkilenc Volvo buszt helyeztek forgalomba. A Volánbusz kötelékében működő járműveket 1,6 milliárd forintból szerezték be.

Egy lépéssel közelebb kerültek az elfogadáshoz azok a szabályok, melyek célja, hogy az akkumulátorok tartósabbá, fenntarthatóbbá és jobb teljesítményűvé váljanak az EU-ban. Az Európai Parlament rábólintott a tervekre, melyeket még a Tanácsnak kell elfogadnia.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink