Gyártók Elítéltekkel enyhítené a munkaerőhiányt az AvtoVaz

Elítéltekkel enyhítené a munkaerőhiányt az AvtoVaz

autopro.hu/V.R. | 2023.06.15 06:17

Elítéltekkel enyhítené a munkaerőhiányt az AvtoVaz

Fotó: Lada

Oroszország vezető autógyártója, az AvtoVaz arra kérte a helyi börtönszolgálatot, hogy segítsen pótolni a munkaerőhiányt a kényszermunkára ítélt emberekkel, annak érdekében, hogy a gyártó teljesíteni tudja a megnövekedett termelési célokat.

Az orosz autógyártó AvtoVaz idén már szembesült alkatrészhiánnyal, most pedig munkaerőhiánnyal kell szembenéznie. Az ország munkanélküliségi rátája áprilisban rekordalacsony 3,3 százalékra csökkent, rávilágítva a gazdasági növekedést fékező munkaerőhiányra. A szeptemberi részleges katonai mozgósítás során több százezer, többnyire fiatal, munkaképes korú férfit hívtak be a hadseregbe, míg mások elmenekültek az országból, hogy elkerüljék a behívást.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) Szamara régióbeli kirendeltsége közölte, hogy egyeztetett az AvtoVazzal, amely szeptembertől 28 százalékkal, januártól pedig 40 százalékkal kívánja növelni a termelés ütemét és mennyiségét. Maga a gyártó nem kíván nyilatkozni – írta meg a Reuters.

Rekordalacsony termelés az iparágban

A szamarai Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat nem részletezte, hogy az AvtoVaz termelésnövekedési céljai milyen bázisértékeken alapulnak. Mindazonáltal azok viszonylag alacsonyak lehetnek, ugyanis az oroszországi gyárak tavaly együttesen mindössze 450 ezer autót gyártottak, ami a Szovjetunió összeomlása óta a legrosszabb eredmény az iparágban.

„E tekintetben, valamint figyelembe véve Togliatti és a Szamara régió munkaerőpiacának rendkívül feszült helyzetét, az üzem képviselője támogatást és segítséget kért a börtönszolgálat vezetőségétől, hogy a kényszermunkára ítélt személyek közül kiválasszák a vállalat számára a személyzetet” - közölte a börtönszolgálat.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink