Elemzések Jogszabályokkal zöldíti az akkumulátorokat az EU

Jogszabályokkal zöldíti az akkumulátorokat az EU

autopro.hu/V.R. | 2023.06.15 14:19

Jogszabályokkal zöldíti az akkumulátorokat az EU

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az Európai Unió parlamentje új szabályokat hagyott jóvá a napokban, melyek célja, hogy az akkumulátorok tartósabbá, fenntarthatóbbá és jobb teljesítményűvé váljanak, és az unióban értékesített valamennyi típusú akkumulátor tervezését, gyártását és hulladékkezelését érintik.

Hirdetés

Az Európai Unió jóslata szerint az európai akkumulátorok iránti kereslet még ebben az évtizedben ugrásszerűen meg fog nőni, 2030-ra már 30 millió elektromos járművel fognak rendelkezni az európai lakosok. Amennyiben az Európai Tanács is hivatalosan jóváhagyja a javaslatot, az új szabályozás biztosítaná azt, hogy ezt a megnövekedett keresletet alacsonyabb kibocsátású, újrahasznosított anyagok felhasználásával előállított akkumulátorok elégítsék ki.

A szabályok értelmében többek között a könnyű közlekedési eszközök (például elektromos rollerek és kerékpárok) akkumulátorainak és az újratölthető ipari akkumulátorok esetében is be kell jelenteni és fel kell tüntetni azok szén-dioxid-lábnyomát – írta meg a Reuters.

A teljes életciklust lefedő intézkedések

Mivel az akkumulátorgyártás jelentős mértékben függ a kritikusnyersanyag-importtól, amely jelentős környezeti és társadalmi hatással jár, a rendelet hatálybalépésétől számított nyolc év elteltével kötelező lesz a gyártás során minimális mennyiségű újrahasznosított kobalt, lítium, nikkel és ólom felhasználása is.

Az akkumulátorok újrahasznosításának ösztönzése érdekében az új szabályok emellett azt is célul tűzik ki, hogy az uniós országok öt éven belül az elhasznált hordozható akkumulátorok 63 százalékát, 2030-ra pedig a 70 százalékát gyűjtsék be, szemben a jelenlegi 45 százalékos céllal, amely a 2020-as adatok szerint nagyrészt teljesült.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink