Elemzések Új önvezetési rendszeren dolgoznak a Bosch hazai mérnökei – ez történt a 14. héten

Új önvezetési rendszeren dolgoznak a Bosch hazai mérnökei – ez történt a 14. héten

Végh Martin | 2023.04.11 07:20

Új önvezetési rendszeren dolgoznak a Bosch hazai mérnökei – ez történt a 14. héten

Fotó: Bosch Media Service Hungary

A Bosch budapesti mérnökei más cégek szakembereivel közösen egy új, önvezetéssel kapcsolatos rendszer kifejlesztésébe kezdtek. Itthon az újautó-piac lassú helyre rázódását láthatjuk, míg külföldön az autóipari szereplők tovább haladnak az elektrifikáció útján. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A Bosch Budapesti Fejlesztési Központ munkatársai a BME és más hazai cégek szakembereivel működnek együtt egy új önvezetési rendszer fejlesztésében. A rendszer az autonóm járművek tesztelését fogja támogatni, azáltal segítve a biztonsági kihívások leküzdését.

A Toyota jól kezdte az évet Magyarországon. Az első három hónapban az új személyautók és kishaszonjárművek összevont piacán több mint 14 százalékos részesedéssel megőrizte piacvezető pozícióját.

Az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr és az Audi Hungaria az autógyártó vállalat jubileuma alkalmából hirdetett pályázatot az iskola hallgatóinak. Az előző héten a különböző témákban készült projektek legjobbjai megkapták méltó elismerésüket.

Nagy változások

A hírek szerint a BMW számos német márkakereskedő partnerétől megválhat Németországban, ezáltal az online tér felé terelve a vásárlási folyamatokat.

A hányattatott sorsú koreai SsangYong KG Mobility néven folytatja. Ezzel egy új korszakhoz ért az elektrifikáció útján haladó brand, amely régi modelljei továbbra is a régi néven futnak.

A Tesla még soha nem szállított ki annyi autót három hónap alatt, mint a mostani első negyedévben. Elon Musk cége közel 423 ezer elektromos autót értékesített, ami harmadával múlja felül az egy évvel korábbi értéket.

Nem teljesített ilyen jól a Rivian. Az elektromos SUV-k és pickupok gyártására berendezkedett fiatal cég a vártnál kevesebb járművet értékesített, amit az ellátási lánci problémákkal magyarázott.

Folytatódik az elektrifikáció

A Stellantis elektromos kistehergépjárművek gyártási központjává tenné Portugáliát. 2025-től kezdődően négy tisztán elektromos modell áruszállító és utasszállító változatait készítené közép-portugáliai üzemében.

A Vitesco Technologies ismertette fenntarthatósági céljait és eredményeit. A korábban a Continental hajtástechnológiai üzletágaként működő vállalat céljai között szerepel, hogy profilját fokozatosan a belső égésű hajtásokról az elektromosra változtassa.

Növekvő értékesítés

Az AutoWallis ismét rekord eredményt mutathatott fel. A vállalat bevételei 2022-ben mintegy 40 százalékkal növekedtek, amihez az organikus növekedésen kívül az áremelkedés is hozzájárult. Az akvizícióknak hála a társaság idén az eredmények további növekedését vetíti előre.

Az első negyedévben 1,2 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba hazánkban, köszönhetően a félvezetőhiány csillapodásának. A nagyhaszonjárművek és az autóbuszok piacán szintén növekedést hozott 2023 eleje.

Az új autók eladásainak felívelését a használtautó-import is követni látszik. Márciusban mintegy 9700 használt autót hoztak be az országba, ami az elmúlt fél évben a legtöbb egy hónapon belül.

Növekedés volt mérhető a brit autópiacon is. Márciusban az egy évvel korábbinál közel ötödével több új autót értékesítettek. Március egyhuzamban a nyolcadik hónap volt, mikor emelkedést jegyeztek fel az újautó-piaci volumenben.

Oroszországban az új autók eladásai márciusban is elmaradtak az egy évvel korábbitól. Mindazonáltal a javulás jele lehet, hogy az előző hónaphoz mérten jelentős növekedés volt tapasztalható.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink