Gyártók Márkakereskedéseket zárhat be a BMW

Márkakereskedéseket zárhat be a BMW

autopro.hu/P.B. | 2023.04.05 06:16

Márkakereskedéseket zárhat be a BMW

Fotó: BMW Group Press

Sajtóértesülések szerint mintegy ötödével, 120-ról száz alá csökkenti márkakereskedéseinek számát Németországban a BMW. A hírek szerint főleg a kisebb kereskedéseket érinti majd az ősszel esedékes intézkedés.

Hirdetés

Az Automobilwoche értesülései szerint a BMW jelentősen szűkíti értékesítési hálózatát Németországban. A cég ötéves kereskedői szerződései szeptember végén járnak le, a lapnak nyilatkozó egyik partner szerint a BMW ezt fogja használni a hálózat leépítésére.

A BMW számos partnerének egybehangzó nyilatkozata szerint a jelenleg mintegy 450 értékesítési hellyel rendelkező 120 partneri cégből kevesebb mint 100 marad a jövőben. Maga a BMW nem volt hajlandó megerősíteni az adatot, de hangsúlyozta, hogy a hálózat sűrűsége továbbra is magas lesz.

Az intézkedések főként a kis partnereket érintik: „a BMW már nem akar egy hellyel rendelkező kereskedőket” – magyarázza egy másik autókereskedés tulajdonosa. Az autók árusításának online térbe helyezése megmentheti a kisebb kereskedőket is, erre nemcsak lehetőséget ad a BMW, de szeretne is ebbe az irányba elmozdulni, ahogyan globális szinten más gyártók is egyre inkább nyitnak az online árusítás felé.

A Mininél 2024 májusától, a BMW-nél pedig 2026 elejétől egy igazi ügynökségi modellt vezettek be. Az ügynökségben a gyártó viseli azoknak a költségeknek a nagy részét, amelyeket korábban a kereskedők viseltek. Ha kevesebb kereskedő és bemutatóterem van, akkor a modell ennek megfelelően olcsóbb lesz a BMW számára. A BMW jelenleg tárgyal a kereskedőkkel az ügynökség részleteiről – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink