Elemzések Több száz milliós fejlesztések nyomában - ez történt a 47. héten

Több száz milliós fejlesztések nyomában - ez történt a 47. héten

Wurmbrandt András | 2017.11.27 11:00

Több száz milliós fejlesztések nyomában - ez történt a 47. héten

SMP, SBS, Titán’94, Borsodi Műhely és Simon István egyéni vállalkozó - a mögöttünk lévő héten az ő példájuk bizonyította, hogy megéri járműipari beszállítónak lenni. Több száz milliós fejlesztések nyomában jártunk.

Gyártósor

A napokban adták át az indiai tulajdonú SMP gyárat Kecskeméten, ahol festett, lakkozott lökhárító modelleket és műszerfal elemeket gyártanak. A projekt 30 milliárd forintot tesz ki, ehhez a kormány 7,7 milliárd forinttal járult hozzá. Temérdek fotót hoztunk a frissen átadott gyárból.

Beszállítók

Félmilliárd forintból fejlesztett a Caterpillar erdőteleki beszálítója. Az SBS Kft. elsősorban nehézgépekhez, ezen belül is jellemzően földmunka-gépekhez gyárt alkatrészeket. A 488 millió forintos projekt 50 százalékára pályáztak az Irinyi-terv keretében. Ám a jövő év elejére várható döntésig elkezdik és saját erőből, valamint bankhitelből előfinanszírozzák a mintegy 2000 négyzetméter alapterületű, teljesen automatizált alapanyag-tároló csarnok építését.

Nyolcvanhét féle alkatrészt szállít a Suzukinak, 1,4 milliárd forint éves árbevétele van a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő budapesti Titán’94 Kft-nek. Az M3-as bevezető szakaszáról könnyen megközelíthető 4000 négyzetméteres prés-, illetve hegesztőüzemből évente több mint 8 millió fém karosszériaelem kerül ki.

Igazi sikertörténet a magyar járműipari beszállító vállalatok között a Borsodi Műhely Kft. felfutása. Az egykori egyszemélyes forgácsoló vállalkozás ma már 220 munkatársat foglalkoztat három városban, és az idei évben közel hárommilliárd forintos árbevétellel számol.

Ismét 750 millió forintos fejlesztésbe fogott a kőszárhegyi fröccsöntő. Simon István egyéni vállalkozó kapacitásnövelő beruházásának legnagyobb hányadát gépbeszerzések teszik ki. Fröccsöntőgépeket, robotokat, szoftvereket vásárolnak, melyektől azt várják, hogy nő az eredményesség és csökken a selejt. A 338,18 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósítandó fejlesztéssel a 480 dolgozót foglalkoztató vállalkozás Magyarország 10 legjelentősebb, műanyagfröccsöntő üzemévé szeretne válni.

Szolgáltatók

Az Antenna Hungária év végéig országosan elérhetővé teszi IoT hálózatát (Internet of Things - a dolgok internete), ami így több mint száz bázisállomással fog üzemelni országszerte. Az eddig több mint tízmillió forintos, folyamatos fejlesztés keretében a főváros, a megyeszékhelyek és több vidéki nagyváros teljes lefedése valósul meg, a beruházás első lépcsője a Balaton térségében 2017 tavaszán zajlott.

Ausztria mellett Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Szlovéniában is felszereli elektromosautó-töltőállomásokkal egyes benzinkútjait az osztrák OMV konszern. Az OMV benzinkútjait a BMW, a Daimler, a Ford és a Volkswagen autógyár közös vállalata, az Ionity szereli fel elektromos gyorstöltő-állomásokkal. Az első ilyen állomás üzembe helyezése a jövő év első felében várható.

Egy Fehér könyv nevű dokumentumban foglalta össze tagjai elvárásait a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a kormányzati szerepre készülő pártok számára, javaslatokat fogalmazva meg többek között a munka törvénykönyve módosítására, a bérek további emelésére.

Az aktuális magyar gazdasági tendenciákra reflektálva Innovation and Talent címmel szervezte meg a 2017-es Swiss Business Day eseményt a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A negyedik alkalommal megrendezett üzleti fórum tematikájában a gazdasági kérdések mellett hangsúlyos részt kapott az innováció és a HR témakör, így a kiállító svájci cégek egy állásbörze keretében is megjelenhettek aktuális, nyitott pozícióikkal.

Trend

Önvezető autókkal végeztek 300 kilométeres tesztet Magyarországon, a járművekkel Nyíregyházáról Zsámbékra mentek úgy, hogy legnagyobb részben a robotpilóta vezette a személyautókat.

Oktatás

Tízéves intézményfejlesztési programot indított az iskolák felújítására a kormány idén, miután a minőségi szakképzés amellett, hogy felkészíti a tanulókat arra, hogy a felgyorsuló világban is megállják a helyüket, azt is jelenti, hogy a huszonegyedik századhoz illő környezetben tanulhassanak- mondta a nemzetgazdasági miniszter. A szakképző intézmények állagmegóvására 10 milliárd forintot különítettek el.

Techtogether

A járműépítő hallgatói csapatok teljesen úgy működnek, mint az autóipari kisvállalkozások. Ugyanúgy számolnak költségekkel, gyártási feladatokkal, vagy akár kapacitásproblémákkal. Tizenhat járműépítő csapat vezetőjét ültettük le egymással, hogy meg tudják osztani a már bevett, jól működő gyakorlataikat.

Pályaorientációs rendezvény kapcsán diákok unott arca sejlik fel előttünk, akiket kizárólag az a gondolat tart életben, hogy legalább aznap nem kellett iskolába menniük. Lehet azonban ilyen rendezvényt jól is szervezni, Zalaegerszegen sikerült. Képgalériás cikkünk a bizonyíték.

Kiemelt Partnereink