Techtogether A jövő munkavállalói ma még diákok – képgaléria a zalaegerszegi Techtogetherről

A jövő munkavállalói ma még diákok – képgaléria a zalaegerszegi Techtogetherről

Pardavi Mariann | 2017.11.24 15:30

A jövő munkavállalói ma még diákok – képgaléria a zalaegerszegi Techtogetherről

Pályaorientációs rendezvény kapcsán diákok unott arca sejlik fel előttünk, akiket kizárólag az a gondolat tart életben, hogy legalább aznap nem kellett iskolába menniük. Lehet azonban ilyen rendezvényt jól is szervezni, Zalaegerszegen sikerült. Képgalériás cikkünk a bizonyíték.

Hirdetés

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának közalapítványa, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány az Autopro.hu szakportállal és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal együttműködve ismét megrendezte Techtogether Junior Zalaegerszeg versenyt, pályaorientációs rendezvényt általános és középiskolai tanulók részére. Ez már a második ilyen rendezvény a városban, 2016 tavaszán már találkoztak a cégek a fejlődni vágyó vállalatok a jövő munkavállalóival.

A rendezvény egyfajta biztosítékként szolgál a jövőre nézve: a környéken tevékenykedő vállalatok megmutathatták a diákoknak, hogyan néznek ki a valóságban a szakmák. Mit csinál egy CNC-gépkezelő? Hogyan telik a napja egy tesztmérnöknek? Miért jár jól az, aki valamelyik hiányszakmát választja? A felsőoktatási intézmények képviselői is kivonultak standdal, hogy válaszolhassanak a diákoktól érkező kérdésekre.

Techtogether Junior Zalaegerszeg 2017
Kattintásra képgaléria nyílik

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester úgy fogalmazott portálunk kérdésére, hogy erre a rendezvényre azért van szükség, mert nagy segítséget nyújt abban, hogy lerombolja a szakmákról kialakult esetleges negatív képet a szülőkben.

– Korábban tanárként dolgoztam, így pontosan tudom, hogy a szülők sokszor tévesen gondolkodnak a szakmákról. Sokan még mindig úgy gondolják, a gyerekeik jobban járnak, ha gimnáziumban tanulnak és később döntenek arról, hogyan tovább. Az autóiparhoz köthető szakmákról úgy gondolják, sok kosszal és nehéz fizikai munkával járnak, holott ez már régen nincs így. Arról kell meggyőzni a szülőket, hogy a gyerekeiknek érdemes képességeiknek, tehetségüknek megfelelő szakmát választani, hisz ezekre a munkákra nagyon szükség van és lesz a munkaerőpiacon.

Hasonlóan látja a zalaegerszegi Mould Tech szeszámkészítő vállalat tulajdonos ügyvezetője, Egyed Péter is. Lokálpatriótaként különösen fontos számára Zalaegerszeg jövője, ezért is vett részt az Techtogetherön, és tart előadásokat szülői értekezleteken.

– A szülőket és a diákokat nem arról kell meggyőzni, hogy melyik iskolát válasszák, hanem arról kell felvilágosítani őket, hogy az iskola révén milyen munka- és karrierlehetőség vár a gyerekekre.

A diákok a rendezvény alatt játékos feladatokat oldottak meg, a zsűri előtt pedig előadásokat is tartottak, melyek során pontokat kaptak. A nap végén ezeket a pontokat összesítve alakult ki a sorrend: harmadik helyezést ért el tizenhat környékbeli intézményből a marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium által delegált csapat, másodikak lettek a nagykanizsai Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma színeiben versenyző fiatalok és összesítettben a legjobbnak a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnáziumának diákjai bizonyultak. A lelkes diákok díjakkal zárták a napot, melyeket a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány jóvoltából kaptak. Különdíjat a Szent Lukács Idősek Otthona Önkéntességi projekt csapata ajánlott fel, ezt az első helyezett team vihette el, a zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Szakgimnáziumának diákjai. Üres kézzel senki nem ment haza, a szervezők gondoskodtak arról, hogy minden diák kezébe jusson ajándék.

A második alkalommal megrendezett Techtogehter Junior Zalaegerszeg versenyre küldött csapatot a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnáziuma, a Csány László Szakgimnáziuma, Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Zrínyi Miklós Gimnázium, a Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és a Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma, a nagykanizsai Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a siófoki Mathiász János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és annak Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Kiemelt Partnereink