Elemzések Száz új Credobus Inovell állt forgalomba a Volánbusznál – ez történt az 52. héten

Száz új Credobus Inovell állt forgalomba a Volánbusznál – ez történt az 52. héten

Végh Martin | 2023.01.02 07:22

Száz új Credobus Inovell állt forgalomba a Volánbusznál – ez történt az 52. héten

Fotó: Facebook/Credobus

Bár az ünnepek közötti napok nem szoktak a legmozgalmasabbak lenni, 2022 utolsó hete így sem telt eseménytelenül. December végére száz új autóbusszal fiatalodott a Volánbusz flottája. Oroszországban megkezdődött az újjáélesztett Moszkvics márka első modelljeinek értékesítése, míg a Volkswagen egy újdonság érkezését jelentette be. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

December végéig száz darab Credobus Inovell 12 típusú autóbusz állt forgalomba országszerte a Volánbusznál. A kéttengelyes, normál padlós járművek az ország 15 megyéjének helyközi-távolsági vonalain szállítják az utasokat, miközben a Volánbusz flottafiatalítási programjának fontos részét képzik.

A Schneider Electric Dunavecsén úgynevezett okosgyárat épít. Az üzem minden jelenlegi technológiai, fenntarthatósági és digitális elvárásnak megfelel majd, az elektromos elosztóberendezésekhez szükséges középfeszültségű termékek gyártása a tervek szerint valamikor 2024-ben veheti kezdetét.

Éledezik az orosz autóipar

December 26-án kerültek a kereskedésekbe az új Moszkvicsok, melyek a Renault volt moszkvai üzemében készülnek. A belső égésű motorral szerelt Moszkvics 3 és az elektromos 3e crossoverek így valódi karácsonyi ajándékká válhatnak a januári ortodox karácsony idején.

Egy másik orosz autógyártó, az AvtoVaz ismertette 2023-as befektetési tervét. A szankciók okozta nehézségek ellenére a vállalat jelentős befektetésre készül, emellett gyártását is felfuttatná.

Rendeződik egy vitás ügy

A fejlett európai és észak-amerikai piacok viszonyában szintén érkeztek hírek az elmúlt héten. Az Egyesült Államokban olyan szabályozást fogadtak el, mely szerint az Európai Unióban összeszerelt elektromos járművek után is igényelhető a tetemes összegű adókedvezmény bizonyos feltételek teljesülésekor. Az Európai Bizottság örömmel fogadta az európai gyártókat kedvezőbb versenyhelyzetbe hozó változást, azonban jelezte, hogy a nemzetközi joggal is ellentétes amerikai szabályok további módosítása mellett fog síkra szállni.

A Volkswagen egy új elektromos autó bemutatásának közeledtét jelentette be. A német vállalat a Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai vásáron fogja leleplezni a meg nem nevezett típust.

A Toyota novemberben új gyártási rekordot állított fel. A vállalat több mint 833 ezer járművet készített világszerte megtalálható üzemeiben, ami az eddigi legmagasabb érték a hónapban.

Egy másik japán OEM, a Honda mintegy 200 ezer járművét hívta vissza. A Kínában összeszerelt gépkocsikat a fékpedál-érzékelő esetleges meghibásodása miatt kell szervizbe vinni.

Végül említést érdemel, hogy az Arval flottakezelő magyarországi kínálata tíz új MG gépkocsival bővült. A kínai háttérrel működő brit márka autóiból hibrid hajtásúak is kerültek a céghez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink