Elemzések Párizs megcsinálja: megsarcolják a túl nagy autókat!

Párizs megcsinálja: megsarcolják a túl nagy autókat!

autopro.hu/P.B. | 2024.02.05 09:22

Párizs megcsinálja: megsarcolják a túl nagy autókat!

Fotó: Pexels

Február első vasárnapján érdekes népszavazást tartottak Párizsban: a francia főváros lakói arról szavaztak, hogy alkalmazzon-e drasztikusan magasabb parkolási díjat a városvezetés az olyan nagyobb autókkal szemben, amik több helyet foglalnak a szűkös utcákban.

Bár a népszavazáson nem volt túl magas a részvétel – mindössze a szavazásra jogosultak 5,7 százaléka vett részt rajta -, a többség arra szavazott, hogy legyen magasabb a parkolási díj az SUV-k és más nehezebb autók esetében.

A szavazás értelmében mostantól a nem helyi lakosok számára a belvárosban óránként 18 eurót (7 ezer forintot) kell fizetni a parkolásért az 1,6 tonnánál nehezebb hagyományos hajtású autók, és a két tonnánál nehezebb elektromos autók után. Ez elsősorban az SUV-okat, valamint a nagyobb elektromos autókat érinti. Az új díj az eddigi ár háromszorosa, a kisebb autók esetében továbbra is ennyit, azaz óránként hat eurót kell fizetni.

A polgármester támogatta az ötletet

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a túlméretes terepjárók megsarcolása Párizs városvezetésének ötlete volt. A népszavazásról még novemberben döntöttek, Anne Hidalgo polgármester az egyik főtámogatója volt a kezdeményezésnek.

„Csökkentenünk kell az autók számát és méretét a városban. Szavazásra bocsátjuk azt a kérdést, hogy mennyi hely legyen Párizsban az SUV-k számára” – mondta akkor David Belliard alpolgármester.

Párizs már számos más lépéssel igyekezett megkönnyíteni a városlakók életét: a kisebb utcákban és a belvárosban sebességkorlátozást vezettek be, valamint az elektromos rollereket is korlátozzák. Utóbbi két ötlet más európai városokban is terjed, kérdés, hogy az SUV-k és az egyéb túlméretes autók megregulázása is ragadós példa lesz-e.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink