Elemzések Megregulázhatják a SUV-okat a párizsiak

Megregulázhatják a SUV-okat a párizsiak

autopro.hu/P.B. | 2023.11.27 12:23

Megregulázhatják a SUV-okat a párizsiak

A kép illusztráció | Fotó: Pexels

Párizs különösen a nagy SUV-k számára szeretné kevésbé vonzóvá tenni a várost. Ezt a nehezebb autók drágább parkolásával érnék el a városvezetők, a francia főváros polgárainak 2024 februárjában kell szavazniuk a javaslatról.

Mivel nehéz különbséget tenni az SUV-k és más modellek között, a parkolási díjat a jármű tömege alapján határoznák meg Párizsban. Konkrétan az 1,6 tonna feletti, belső égésű motorral szerelt autókra, illetve a két tonnánál nagyobb elektromos autókra szabnának ki az átlagos személyautókénál magasabb parkolási díjat. A súly meghatározását a rendszám alapján végzik majd el.

„Csökkentenünk kell az autók számát és méretét a városban. Szavazásra bocsátjuk azt a kérdést, hogy mennyi hely legyen Párizsban az SUV-k számára” – mondta David Belliard alpolgármester a Reuters-nek. Belliard - akárcsak Anne Hidalgo párizsi polgármester -, zöld politikus. Hidalgo alatt korábban már sebességkorlátozást is bevezettek a városban, valamint folyamatosan bővítik a kerékpárút-hálózatot és növelik a parkolási díjakat, hogy Párizs belvárosában minél kevesebben autózzanak.

A párizsi városvezetők azonban nem csak az autók ellen lépnek fel polgáraik érdekében: idén már kitiltották az elektromos rollerek bérlését a város utcáiról, szintén helyi népszavazást követően.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink