Elemzések Óriásit nőtt itthon a Bosch bevétele – ez történt a 21. héten

Óriásit nőtt itthon a Bosch bevétele – ez történt a 21. héten

Végh Martin | 2023.05.30 07:22

Óriásit nőtt itthon a Bosch bevétele – ez történt a 21. héten

Fotó: Bosch Media Service Hungary

Minden nehézség ellenére kiválóan zárta a 2022-es évet a hazai Bosch Csoport. A Rába szintén örömre okot adó üzleti eredményeket közölt az idei első negyedévre vonatkozóan. Külföldön akkumulátorgyárakkal kapcsolatos fejlemények határozták meg a hetet, de az Euro 7 körüli vita is egyre hangosabbá válik. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A Bosch Csoport az infláció és az ellátási nehézségek ellenére is kimagasló eredményt ért el Magyarországon 2022-ben. Árbevétele mintegy harmadával emelkedett, gyártási és fejlesztési beruházásait pedig másfélszeresére növelte.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. az elmúlt húsz év legnagyobb első negyedévi bevételéről számolt be. A vállalat más tekintetben is jól kezdte az évet: beszámolója szerint minden kulcspiacán élénk kereslet volt, adózott eredményét pedig 1,5 milliárd forinttal növelte.

A fenntartható közlekedési megoldásokat fejlesztő és gyártó német Poppe + Potthoff ajkai üzemében átfogó digitalizációs projektet valósítanak meg. Ennek keretében Ipar 4.0-lás megoldásokat integrálnak a több mint félezer főt foglalkoztató üzemben.

Harmincadik születésnapját ünnepelte a Schneider Electric zalaegerszegi gyára. Ez alkalomból bejelentették, hogy mintegy 5,3 milliárd forintból korszerűsítik a termelést, fejlesztik az üzem fűtőrendszerét, illetve növelik dolgozóinak létszámát.

Nem lesznek kihasználatlanok a gyártókapacitások

Még ugyan csak találgatásról van szó, azonban lehetséges, hogy megvan kettő elektromos modell, melyek a jövőben a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában készülhetnek. Ezek a CLA szedán és a GLC SUV tisztán elektromos változatai, melyek érkezéséről a nemzetközi sajtó számolt be.

A pécs-pogányi reptéren működő Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyártó jelentős megrendelést kapott. A kínai Rizhao Wohe Aviation Service ötven Fusion kétüléses kisrepülőgépet rendelt a magyar vállalattól.

Európában egyre nagyobb teret nyernek a kínai autómárkák, melyek egyike a Geely-hez tartozó Lynk & Co. A cég, mely egyelőre csak egy autót kínál, a közeljövőben újabb európai piacokon jelenne meg, és egy második modellel bővítené kínálatát.

Az akkugyárakról szólt a hét

A Volvo Trucks rekord megrendelést kapott tisztán elektromos teherautóira. A svájci Holcim ezer villanyhajtású nyerges vontatót rendelt a svéd gyártótól, mely az első példányokat már idén leszállítja.

A Volkswagen a magas energiaárak miatt elvetette egy újabb németországi akkumulátorgyár építésének ötletét. Ettől függetlenül a vállalat tartja magát azon tervéhez, hogy 2030-ra mintegy 240 gigawattóra akkugyártó kapacitása legyen Európában.

Az indiai Tata, a Jaguar Land Rover tulajdonosa, ellenben egy akkumulátorgyár építését készülhet bejelenteni. Sajtóértesülések szerint az üzemet Angliában építik fel, a bejelentésre pedig már nem kell sokat várni.

A Hyundai szintén akkugyár telepítésére készül. A koreai OEM az LG Energy Solutionnel írt alá megállapodást egy közös, Egyesült Államokba tervezett üzem építéséről, mely évente 300 ezer e-autóhoz elegendő cellát állítana elő.

A franciaországi Lensben felépült az ország első, elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzeme. A gyár az Automotive Cell Company (ACC) tulajdona, a gyártás beindítása csupán hetek kérdése.

A Continental eladta az oroszországi Kalugában található üzemét, ahol abroncsok mellett egyéb járműkomponenseket is gyártottak a helyi piacra. A német beszállító ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy elhagyja az orosz piacot.

Növekszik az ellenállás

Nyolc európai ország, köztük hazánk együtt próbálja elérni az Euro 7 károsanyag-kibocsátási norma megmásítását még azelőtt, hogy megszavaznák a tervezetet. A tiltakozók a szabályozás egyes részeinek teljes törlését akarják kiharcolni.

Az Egyesült Királyságban 66.527 autót gyártottak áprilisban, 9,9 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ezeknek már több mint egyharmada elektromos volt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink