Gyártók Elvetette akkugyárának tervét a Volkswagen

Elvetette akkugyárának tervét a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2023.05.24 11:19

Elvetette akkugyárának tervét a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A jelenlegi számításai szerint a Volkswagen nem lát esélyt arra, hogy egy második akkumulátorgyárat is építsen Alsó-Szászországban. Bár a német tartomány támogatná az ötletet, a Volkswagen vezetősége a várható költségek miatt leszavazta az ötletet.

Hirdetés

A németországi energiaárak túl magasak egy második alsó-szászországi akkumulátorgyárhoz – írja a Der Spiegel a Volkswagenhez közeli forrásokra hivatkozva. A lap kérdésére a Volkswagen kijelentette, hogy ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy 2030-ig körülbelül 240 gigawattórányi kapacitással rendelkező akkugyárakat építsen Európában, de nemzetközi összehasonlításban versenyképesnek kell lennie a cellaköltségek tekintetében.

Salzgitteren kívül a Volkswagen akkumulátorcellás gyárának egyetlen másik európai helyszíne a spanyolországi Sagunt, a harmadik helyszín lett volna Emden, de ezt most elvetették. Ezenkívül a Northvolt Svédországban gyárt majd a VW számára cellákat. Egy kelet-európai üzemről is folynak a tárgyalások, de a helyszínről és a beruházásról szóló konkrét döntést elhalasztották. A VW egyelőre nem közölt további részleteket a tervezett ötödik és hatodik európai akkugyáráról, ugyanakkor Kanadában épít egy üzemet.

Spórolni kell

A magas energiaárak mellett belső problémák nehezítik az olyan komolyabb beruházásokat, mint például egy akkumulátorgyár felépítése. Amint arról az autopro.hu beszámolt, a Volkswagen vezetése eurómilliárdos megtakarítási programot és egyes csoportmárkák szorosabb integrációját tervezi, hogy növelje a jövedelmezőségét.

Az átalakítások első lépése a Cariad szoftverfejlesztő leányvállalat vezetőségének teljes cseréje volt, további konkrétumokra még nem került sor.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink