Elemzések A jövő gyára készül Ajkán

A jövő gyára készül Ajkán

autopro.hu | 2023.05.26 10:21

A jövő gyára készül Ajkán

Fotó: Poppe+Potthoff

Siemens-technológiával digitalizál magyar gyárában a Poppe + Potthoff. A német cégcsoport átfogó ipari digitalizációs projektje keretében meglévő operatív és informatikai környezetét kapcsolja össze a precíziós gyártás optimalizálásához.

Hirdetés

A Poppe + Potthoff cégcsoport a jövő technológiáihoz, köztük a károsanyag-kibocsátást csökkentő hidrogénes és e-mobilitási rendszerekhez szállít innovatív, precíziós megoldásokat három földrész kilenc országában működő tizennyolc üzeméből. Hazai leányvállalata, a Poppe + Potthoff Hungária Kft. ajkai gyárában átfogó digitalizációs beruházásba kezdett.

A projekt célja, hogy körülbelül száz – különböző típusú, más-más gyártótól származó és eltérő funkcionalitású – gép adatait gyűjtsék össze, és továbbítsák a meglévő rendszerbe a gyártás nyomon követeséhez, valamint optimalizálásához.

Az Ipar 4.0-s integráción egyszerre több cég is dolgozik, mivel a leányvállalat minden géphez és vezérléshez a legmegfelelőbb partnert kereste. A gépek negyedét – összesen huszonöt, Siemens vezérléssel ellátott megmunkálóközpontot és gyártósort – a Siemens Zrt. szervizcsapata integrálja a gyártástámogató rendszerbe.

Régi és új gépek is bekapcsolódnak a rendszerbe

Ipari környezetben megszokott módon, ebben a projektben is külön kihívást jelent a heterogén eszközparkot alkotó gépek eltérő életkora. Míg a gépek nagy része alig egy éves, így támogatják a korszerű kommunikációs protokollokat, addig az egy-két, lassan húsz éves kort is elérő eszközt gyártóik erre aligha készíthették fel. Következésképp, mind a kommunikációs kapcsolat kiépítése, mind a kinyerhető adatok mennyisége, típusa, illetve kiolvasásuk gyakorisága komoly tervezést igényelt.

A projektcsapatnak figyelembe kellett vennie azt is, hogy a gyűjtött adatokat a MES (gyártási) rendszer milyen formában tudja majd fogadni.

Az összetett kompatibilitási problémára a Siemens Brownfield Connectivity BFC Gateway ad megoldást. Az ipari átjáró, miként neve is utal rá, a meglévő szoftver- és hardverarchitektúrába épülő, barnamezős megoldásként gyűjt és továbbít adatokat a különféle gyártóberendezésekről. Szabványos, gyártófüggetlen kommunikációs protokollok (Modbus TCP, Http, MQTT, OPC UA stb.) széles körét támogatja, így kiterjedten alkalmazható az operatív és az informatikai technológia (OT és IT) összekapcsolására.

Hamar megtérülő projekt

A gyártóberendezésekről gyűjtött adatokat feldolgozó szoftverek segítségével a Poppe + Potthoff Hungária valós idejű rálátást kap a gépekre és a folyamatokra, és gyártását jobban optimalizálhatja. Mindez a veszteségek csökkentésétől a tervezhetőbb karbantartásig komoly előnyökkel jár, ezért a vállalat arra számít, hogy ipari digitalizációs beruházása két-három éven belül megtérül.

A Poppe + Potthoff Hungária Kft. több mint félezer főt foglalkoztat ajkai üzemében, az exportorientált vállalat tavalyi árbevétele meghaladta a 30 milliárd forintot.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink