Elemzések Katódgyár épül Ácson – ez történt a 25. héten

Katódgyár épül Ácson – ez történt a 25. héten

Végh Martin | 2023.06.26 07:23

Katódgyár épül Ácson – ez történt a 25. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

Újabb jelentős akkumulátoripari beruházás hazánkba érkezését jelentették be az elmúlt héten. Az egyik autógyártó chipgyártó vegyesvállalatot alapít, míg Németországban egy új chipgyár építését jelentették be. Mindeközben a hazai buszflotta és az európai újautó-piac elektrifikációja is folytatódott. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A kínai Huayou Cobalt Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz. A projekt okkal nevezhető valódi óriásberuházásnak, ugyanis mintegy 520 milliárd forint befektetésével valósul meg.

A Volkswagen kiterjedt költségcsökkentési és hatékonyságjavító programot jelentett be. A konszern mind bevételeit, mind nyereségességét növelné a vállalat vezetése által sürgősnek nevezett reformok által.

A reformok egyike, hogy az egyes feladatokat a konszern márkái között osztják szét. Sajtóértesülések szerint a jövőben a Škoda lehet felelős a Csoport belső égésű motorjainak gyártásáért.

A hírek szerint már megvan, hogy a Volkswagen egykori, oroszországi Kalugában található üzemét mire is fogják használni. A létesítményben a kínai Chery egy SUV modelljét fogják gyártani egy új márkanév alatt.

A Hyundai Motor az eddig tervezettnél is többet szán elektrifikációra. Előző heti bejelentése szerint éves e-mobilitási költéseit mintegy kétharmadával növeli, ezzel összhangban pedig villanyautós eladási céljait is emeli. 2030-ra immáron évi kétmillió e-autó értékesítése szerepel a tervekben.

Az előző héten az amerikai törvényhozás néhány képviselője annak érdekében találkozott a nagy amerikai autógyártók vezetőivel, hogy rávegyék őket a kínai függés csökkentésére. Bár a képviselők szerint születtek eredmények, annak semmi jele, hogy a gyártók lemondanának a kínai komponensekről.

A Suzuki más autógyártókhoz hasonlóan bekapcsolódik a városi légi járművek készítésébe. Az OEM a japán SkyDrive repülőgépét fogja gyártani egyik saját üzemében.

Chipgyártásba fektetnek

A Stellantis azt jelentette be, hogy a Foxconnal közösen egy chipgyártó vegyesvállalatot hoz létre. A vállalat feladata az lesz, hogy a legkorszerűbb félvezetőcsaládot tervezze és értékesítse az autóipar számára.

Az Intel szintén egy félvezetőipari beruházást jelentett be. Az amerikai cég Németországban az ország történetének legnagyobb szabású külföldi befektetését indítja el egy chipgyár építése érdekében. A létesítmény több mint 30 milliárd eurós beruházással épül fel.

Elektrifikáció itthon és külföldön

Az ország több városában is új elektromos buszok álltak szolgálatba. Idén összesen 48 BYD K9UD típusú elektromos busz jelent meg a Volánbusz flottájában, ezek közül sokat az előző héten adtak át Győrben, Egerben és Szolnokon.

Május egymásutánban a tizedik hónap volt, mikor az Európai Unióban nőttek az újautó-eladások. Az értékesítéseken belül jócskán növekedett az akkumulátoros elektromos autók részesedése, mivel azokból közel 71 százalékkal többet adtak el, mint egy évvel korábban.

Kína újabb lökést ad az elektromos autók terjedésének azáltal, hogy meghosszabbítják az alternatív hajtású járművek vásárlásakor nyújtott adókedvezményeket. A 2027-ig érvényes hosszabbítással már negyedszerre tolták ki a kedvezmények érvényességi idejét a világ legnagyobb autópiacán.

Az Európai Autógyártók Szövetsége figyelmeztetése szerint a brexit-megállapodás elektromos autókra vonatkozó szigorúbb rendelkezéseinek 2024-es életbe lépésével óriási kár érheti az európai autóipart és a brit piacon a kínai vetélytársak nyerhetnek teret. A szervezet ennek elkerülése érdekében a szabályok későbbi bevezetését kéri.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink