Gyártók A Škoda fogja gyártani a VW hagyományos motorjait

A Škoda fogja gyártani a VW hagyományos motorjait

autopro.hu/P.B. | 2023.06.23 16:49

A Škoda fogja gyártani a VW hagyományos motorjait

Fotó: Skoda Storyboard

A Volkswagen Csoport a költséghatékonyság érdekében több átalakítást is tervez. A vezetőség szorosabb kapcsolatot sürget az egyes márkák között, emiatt várhatóan egy-egy feladatkörre specializálódnak majd a cégek.

Hirdetés

Oliver Blume, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója a konszern nemrégiben tartott befektetői napján arról beszélt, hogy rég nem látott, nagyszabású átalakításokat tervez a Volkswagen Csoport. A fő cél Blume szerint a költségcsökkentés, ám hangsúlyozta, hogy annál többről van szó: „teljesítményjavító programokról beszélünk, melyekkel elkezdjük javítani hatékonyságunkat” – fogalmazott.

Blume tervei szerint a Volkswagen Csoport egyes márkáinak önállósága megmarad, ám magasabb szinten központosítják a működésüket, és minden márka külön, meghatározott feladatot kap. Ezeket az egyes márkák saját befektetői napjain jelentik majd be a következő hónapokban.

Belső égésű motorok csak a Škodától

A Handesblatt értesülése szerint a jövőben csak a Škoda, azon belül is a Mladá Boleslav-i üzem fogja gyártani a Volkswagen Csoport autóihoz a belső égésű motorokat. Emiatt Csehországban készülhetnek majd a konszern más márkainak hagyományos hajtású modelljei is, ugyanakkor az elektromos Škodákat várhatóan nem ott fogják gyártani.

Az már tény, hogy Mladá Boleslavban már készülnek az új, 1.5 TSI Evo2 motorok gyártására, az iDnes szerint a gyár már felvette a kapcsolatot a beszállítóival az átállás miatt. Ez az erőforrá a Volkswagen Csoport legnépszerűbb benzinmotorjának a felújított, korszerűsített változata lesz.

A lépés előnyös a Volkswagen számára, hiszen a magmárkának nem kell a hagyományos hajtásokkal foglalkoznia, de egyúttal még hosszú időre bőven ad munkát a cseh üzem számára is. Mladá Boleslavban egyébként is komoly hagyománya van a belső égésű motorok gyártásának, hiszen nem kevesebb, mint 120 éve folytatnak ott ilyen tevékenységet, a Volkswagen TSI motorjainak gyártása pedig jórészt eddig is itt zajlott az 1,5-ös verzió kivételével.

Van hova fejlődni a cseheknek

Mint ismert, a Volkswagen Csoport a jelenlegi 8,1-ről 2030-r 9-10 százalék körüli jövedelmezőséget szeretne elérni. A Škoda tavaly előtt 6,5, tavaly már csak 3,6 százalékos jövedelmezőséget ért el bevételarányosan, azaz van hova fejlődnie ezen a téren a cseh autógyártónak.

A belső égésű motorok csehországi gyártása ellenére a Škoda szerint a márka jövője elektromos lesz, ennek jegyében a közeljövőben több tisztán elektromos modellt is be fog mutatni a gyártó.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink