Elemzések Felavatták a Rheinmetall hadiüzemét – ez történt a 33. héten

Felavatták a Rheinmetall hadiüzemét – ez történt a 33. héten

Végh Martin | 2023.08.21 07:23

Felavatták a Rheinmetall hadiüzemét – ez történt a 33. héten

Zalaegerszegen átadták a Rheinmetall harcjárműgyárát, aminek a jövőben fontos szerepe lesz a honvédségi igények kiszolgálásában. Az Ikarus Lengyelországban nyert beszerzési pályázatot, míg Németországban klímaaktivisták próbálták leállítani a Volkswagen legnagyobb üzemének termelését. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Az elmúlt hét legfontosabb híre egyértelműen a Rheinmetall zalaegerszegi üzemének átadása volt. A Lynx lövészpáncélosokat a Magyar Honvédségnek készítő egységnek eddig több mint 200 magyar munkatársát képezték ki, a következő években pedig még több száz dolgozó felvétele a cél.

Az Ikarus elektromos autóbuszok szállítására vonatkozó tendert nyert Lengyelországban. A magyar vállalat öt darab járművet és az üzemeltetésükhöz szükséges töltőállomásokat fogja szállítani.

Gyárak cserélnek gazdát

Az amerikai Fordnak sikerült megegyeznie Brazília Bahia államával a helyi gyártóüzemeinek átadásáról. A 2021 óta nem működő létesítményekben a jövőben a kínai BYD gyárthat autókat és elektromos haszonjárművek alvázait.

A General Motors egy indiai üzemének eladásán fáradozik. Az amerikai OEM már évek óta nem forgalmazza autóit az ázsiai országban, azonban eddig nem talált vevőt a Talegaeon városában lévő üzemének, amit, ha minden jól megy a Hyundai vehet meg végül.

A Volkswagen wolfsburgi üzemének termelését klímaaktivisták próbálták megzavarni azzal, hogy a gyártósorhoz ragasztják magukat. A dolgozók gyors közbelépésének hála azonban hamar véget ért a rendbontás.

Oroszországban a Lada újraindította a Largus családi autó gyártását. Az orosz OEM működését megnehezítik az ukrajnai háború miatt kivetett szankciók, amik akadályozzák az alkatrészekhez való hozzáférést. Ennek ellenére a gyártó már az elektromos variáns gyártásának megkezdésén is dolgozik.

Elektromobilitási beruházások

A Tesla a legmagasabb szintekről kapott támogatást németországi üzemének bővítéséhez. Olaf Scholz német kancellár támogatásáról biztosította az amerikai elektromosautó-gyártót az ellenállást is kiváltó tervei kapcsán.

Az elektromos járművek és azok komponenseinek gyártására Kanadába is egyre több beruházás érkezik. Az elmúlt héten a Ford és kettő koreai partnere jelentették be, hogy katódanyagot előállító üzemet húznak fel az országban.

Az elektromos luxusautókat gyártó amerikai Faraday Future idén kezdte meg a termelést öt év késést követően, most pedig, szintén jelentős csúszás után átadta az első autóját egyik megrendelőjének.

Az Egyesült Államokban napról napra nő annak esélye, hogy a három nagy autógyártó dolgozói szeptemberben sztrájkba kezdenek. Az ok az új kollektív szerződésről szóló tárgyalások eredménytelensége.

Magyarországon az év első felében kevesebb autót lízingeltek. Ez annak ellenére történt, hogy a lízing részesedése az új személygépkocsik esetében folyamatosan emelkedett.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink