Gyártók Újra gyártják a családi Ladát

Újra gyártják a családi Ladát

autopro.hu/P.B. | 2023.08.15 11:17

Újra gyártják a családi Ladát

Fotó: Lada

A háború és a nyugati szankciók ellenére nem adja fel az orosz autóipar, és így a legnagyobb orosz autógyártó, az AvtoVaz sem: augusztus 14-én újraindult a Lada Largus gyártása, sőt, az elektromos verzió tesztgyártása is zajlik már – állítólag.

A Lada Largus tulajdonképpen egy Lada-logóval ellátott Dacia Logan. A modellből készült áruszállító, valamint öt- és hétszemélyes személyautó is, utóbbi kiváló választás a családoknak is – hogy mást ne említsük, a nagycsaládosoknak járó állami támogatás kifutásakor Magyarországon a Dacia volt a legnépszerűbb gyártó a családi autót vásárlók körében.

Az AvtoVaz közleménye szerint idén 650 példányt fognak gyártani a Largus-ból, immár Izsevszk városában, ahová Togliattiból költözött át a gyártás.

A Lada dolgát nehezíti, hogy a háború és a szankciók miatt rendkívül nehézkes az alkatrészellátás, gyakran hiányosan kerülnek kis az autók a kereskedőkhöz. Ennek ellenére a gyártó elektromos Largus-ban is gondolkodik, az első példányok akár már az idén elkészülhetnek.

Kína nem akar kimaradni

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az orosz járműipar szenved, és elsősorban hazai gyártókra támaszkodik. Az AvtoVaz azonban számos kihívással és alkatrészellátási gondokkal küzd a nyugati autógyártók kivonulása óta.

Az orosz piacba lehetőséget lát Irán és Kína is, elsősorban utóbbi ország ki is aknázza ezt a lehetőséget, és egyre nagyobb arányban veszi ki a részét az orosz újautó-eladásokból.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink