Elemzések Ez történt az 50. héten a járműiparban

Ez történt az 50. héten a járműiparban

autopro.hu | 2015.12.14 07:10

Ez történt az 50. héten a járműiparban

Nincs perspektívája a magyar buszgyártásnak, interjút adott a Bosch, a Delphi, a Gimex hazai vezetője. A kormányfő szívességet kért az Auditól, jó hír érkezett a dízelbotrány ügyében. Fejlesztett a Michelin, jó évet zár a Graboplast. Belenéztünk a mérnökök zsebébe.

Gyártók

A jövőbeli együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. új ügyvezető igazgatója, akit a kormányfő arra kért: a jövőben az Audi fejlesztésénél kellő súllyal képviselje Magyarországot a konszernen belül.

A MaBusz elnökével, Vincze-Pap Sándorral az idei Autóbusz Szakértői Tanácskozás apropóján beszélgettünk arról, hogy miért nincs a magyar buszgyártásnak perspektívája.

Győrben is teszteli az Audi azt a speciális teflonkesztyűt, ami csökkenti a kéz terhelését. Hamarosan négy gyár minden sori dolgozója felöltheti az egyedi fejlesztésű munkavédelmi eszközt.

VW-botrány

Ha létezik jó hír a témában, akkor ez alighanem oda tartozik: a Volkswagen bejelentette, hogy az eredetileg becsült 800 ezernél jóval kevesebbet, csak nagyjából 36 ezer autót érinthet a botrány azon történetszála, amely a nem korrekten megállapított szén-dioxid-kibocsátásról szól.

Elkészültek a tervek a Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányában Európában érintett motorok megjavítására, és januárban elkezdődik a gépjárművek visszarendelése.

Kijelölték a "nagytakarítót": Francisco Javier Garcia Sanz azonnali hatállyal megkapta az összes jogosítványt a folyamatban lévő ügyek felgöngyölítéséhez.

Beszállítók

Szakportálunk felkérésre Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője értékelte a domináns beszállító hazai teljesítményét. Beszélgetésünk során a járműipar jövője is szóba került. A Bosch eközben 36 milliárd forintos beruházás révén 130 újabb munkahelyet teremtett.

A Delphi tatabányai telephelyének ügyvezető igazgatója, Sebestyén Balázs is válaszolt kérdéseinkre: beszállítás, fejlesztések, eredmények, célok és oktatás került terítékre.

A Michelin 7 millió euróból bővítette váci létesítményét. A beruházással a telephely az abroncsgyártó egyik európai elosztó központja lett.

A tavalyi 17,5 milliárd után az idei évre 1-2 százalékos bevétel-növekedést vár a Graboplast Zrt., amelynek eredménye az előző évi közel egymilliárd forintot 15-20 százalékkal múlhatja felül.

Tiszteletbeli tanárrá avatták Keszte Róbertet, a Continental hazai vezetőjét a szombathelyi Savaria Szakközépiskolában. A címet olyan személyeknek adományozzák, akiknek munkája, életpályája példaként szolgálhat a fiatal generáció számára.

Szolgáltatók

Görcs Annamária ügyvezetővel a győri Gimex-Hidraulika Kft.-nél megvalósult generációváltásról beszélgettünk. Az interjú során szó esett arról is, hogy miként lehet egy alapvetően férfiak uralta szakmában fiatal nőként érvényesülni.

Egy hónappal ezelőtt ért véget a háromnapos Automotive Hungary járműipari szakkiállítás. Szilvási Krisztina, a szervező Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. üzletágigazgatója értékelte a rendezvényt.

A CER Cargo Holding magyar tulajdonú nemzetközi árufuvarozással foglalkozó magánvasút társaság tízéves történetének legjobb évét zárja 2015-ben.

Gazdaság

Belenéztünk a környező országok mérnökeinek pénztárcájába: összeállításunkban nemcsak a magyar mérnöki fizetéseknek jártunk utána, hanem a cseh és lengyel kollégáik fizetési papírjait is átnéztük.

Nem változott érdemben a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, mivel hasonlóan 2015 negyedik negyedévéhez, 2016 első három hónapjában is a megkérdezett vállalatok 14 százaléka tervez létszámbővítést a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint.

Októberben az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben 1,7 százalékkal nőtt.

Kiemelt Partnereink