Beszállítók Sebestyén Balázs: az innováció a legfontosabb számunkra

Sebestyén Balázs: az innováció a legfontosabb számunkra

autopro.hu | 2015.12.10 07:37

Sebestyén Balázs: az innováció a legfontosabb számunkra

A Delphi tatabányai telephelyének ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre: beszállítás, fejlesztések, eredmények, célok és oktatás került terítékre.

Hirdetés

– Milyen új fejlesztéseken dolgozik a Delphi? Milyen forradalmi megoldásokat kínálnak az autóiparnak? Hogyan veszi ki Tatabánya a fejlesztésekből a részét?

Sebestyén Balázs

– A Delphi világszerte azon dolgozik, hogy a járművek biztonságosabbak, környezetbarát jellegűek és egyre inkább összekapcsolt rendszerűek legyenek. A Magyarországon gyártott innovatív technológiák tekintetében is ugyanezen célokat tűztük ki magunk elé. Az új autók egyre komplexebb elektromos és elektronikai rendszerekkel vannak felszerelve, melyek egyre több, bonyolultabb és újabb csatlakozó megoldásokat kívánnak. Megerősítettük piacvezető pozíciónkat az autóipari csatlakozók gyártásának világpiacán és nagyon jó helyzetben vagyunk, hogy további előnyökre tegyünk szert a járművekben egyre növekvő elektronikus és biztonsági felszerelések révén. A tatabányai gyár termékösszetétele kizárólag az autószektorban használatos csatlakozókból áll, amelyek gyártása jelentősen eltér a hagyományos autóipari tevékenységektől. Bevezettünk egy hatékony termelés irányítási rendszert, melynek eredményeképpen képesek vagyunk ezen innovatív technológiákat versenyképes módon előállítani. Egy komplex, dinamikusan változó portfólióról beszélünk: több, mint 100 termékcsaládról, 4000 cikkszámról (SKUs), melyeknek nagy részében évente változik a műszaki tartalom.

– Mit gondolnak a Delphinél a vezető nélküli autózásról? Miként készülnek fel rá?

– A Delphinek egyedülálló fejlesztései vannak, melyek a folyamatos megújulásában érhetők tetten. Nemrég mutattuk be az aktív biztonsági és automatizált vezetési technológiánk csúcsát: a leghosszabb távú vezető nélküli autózást, amit valaha megkíséreltek Észak-Amerikában. Ez a parttól-partig utazás San Franciscoból indult március 22-én és mintegy 5600 km (3500 mérföld) megtételét követően, New Yorknál ért véget március 30-án, minden probléma nélkül. Hatalmas mennyiségű adatot gyűjtöttünk össze, amely lehetővé teszi a folyamatos fejlesztést, valamint óriási mértékű közérdeklődés és figyelem kísérte végig az utat. Delphi egyike azon kevés autóipari beszállítónak, aki képes megfizethető áron biztosítani az automatizált vezetéshez szükséges összes technológiát ügyfelei részére, az érzékelőktől az algoritmusok ellenőrzéséig, valamint interfészekig, amelyek lehetővé teszik a járművezetők teljes biztonságát. Míg a jövő teljesen automatizált vezetésére még pár évet várni kell, a Delphi technológiával ellátott járművek már ma megtalálhatóak az utakon olyan speciális képességgel, mint a motor, fék, és a kormányberendezés vezérlése, amely területeken jó lehetőségek nyílnak az automatizáltabb funkciók kialakítására a jövőben.

– Milyen magyarországi autógyártókkal és beszállítóikkal van kapcsolatuk? Kinek, mit szállítanak?

– A Delphi egyike a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak. Vevőink között megtalálható a 25 legnagyobb autóipari berendezést gyártó a világon. Cégünk pedig a top 20 járműgyártóból 18-at lát el termékeivel Európában. A magyarországi Delphi gyárakban gyártott termékek túlnyomó része európaiexportra kerül.

– Hány magyarországi beszállítójuk van? Hogyan válhat egy cég Delphi-beszállítóvá?

– A Delphi egy beszállítói hálózatot épített ki magyarországi gyárai számára, külön súlyt fektetve a helyi termékek és szolgáltatások felhasználására. Irányelvünk, hogy megtaláljuk a versenyképes helyi szolgáltatókat, mert így lehetőség van a logisztikai terhek csökkentésére és a környezeti terhelés minimalizálására. Ahogy számunkra az innováció az életünk szerves része, ezt várjuk el üzleti partnereinktől is. A Delphi felismerte, hogy beszállítói kulcsfontosságúak a vállalat sikerességében. Az egyik legfontosabb stratégiánk az, hogy olyan beszállítóink legyenek, akik segítenek nekünk a megfelelő technológiák kifejlesztésében és működtetésében. Amikor a legújabb technológiai fejlesztésen dolgozunk, a legjobb alapanyagokat, a legújabb termékeket és a legfrissebb módszereket tartjuk szem előtt. Értéket adunk ügyfeleink számára azáltal, hogy olyan technológiákat fejlesztünk ki, amelyek megoldásokat jelentenek kihívásaikra. Beszerzési rendszerünk nyitott és elérhető mindenki számára. Határozott elvárásaink vannak, amelyek azonosak mind a meglévő, mind a leendő, potenciális beszállítók felé.

– Hogyan zárja az idei évet a Delphi Magyarországon? Milyen számokkal jellemezhető a tavalyi év eredmény, létszám, bevétel tekintetében? Mit várnak 2016-tól?

– A magyarországi Delphi gyárak továbbra is kiváló eredménnyel működnek a minőség és teljesítményterén, amely kulcsfontosságú a gyárak versenyképességének és életképességének fenntartásában. Ami a tatabányai gyárat illeti: az autóiparon belül az elektromos applikációk számának emelkedésével egyre nagyobb a kereslet a csatlakozókra. A tatabányai gyár bővülése a következő néhány hónapban várható új termékekkel és projektekkel tovább folytatódik, ami bevétel növekedést hozott a gyár számára. Tavaly értünk a növekedésünk középső szakaszához, amikor több új folyamatunk kapcsán kellett nagy létszámú képzést tartanunk. Ezzel párhuzamosan, az automatizálás már évek óta egyre jelentősebb szerepet játszik, mely növeli a termelékenységünket. Nemrégiben tatabányai gyárunk elnyerte a Figyelő TOP200 „Az év vállalata” rangos címét. Célunk az üzemi eredményességünk folyamatos javítása a meglévő erőforrások jobb kihasználásával és a veszteségek minimalizálásával, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a termelési volumennel összhangban növeljük létszámunkat.

– Hogyan oldják meg a szakemberek utánpótlását? Van elég képzett munkaerő? Terveznek hazánkban további létszámbővítést?

– A magyarországi Delphi gyárak számára jó műszaki háttérrel rendelkező jelöltekre van szükség, és hazánk sok jól képzett szakembert kínál. A műszaki egyetemekkel és középiskolákkal való szoros együttműködésnek köszönhetően tudunk alkalmas jelölteket találni, akik így az autóiparban tudják kamatoztatni tudásukat és fejleszteni képességeiket. Ezen kívül, a Delphi saját dolgozói számára is folyamatosan széleskörű képzést biztosít, hogy tudjanak a high-end technológiákkal dolgozni. Továbbra is keresünk képzett szakembereket sokszínű autóipari technológiáinkhoz. Két fő célcsoportunk van: a jól képzett mérnökök speciális ismeretekkel és tapasztalattal, valamint a szakképzett technikusok, mint például a karbantartók vagy gépbeállítók. Kétségkívül felerősödött a jó szakemberekért folytatott verseny a megyében és egyetlen vállalat sem képes egyedül megoldani ezt a helyzetet. Komoly szükség van a szorosabb és hatékonyabb együttműködésre az oktatás terén, valamint a helyi letelepedés elősegítésében, vonzóbbá tételében.

– A termál üzletág eladása hogyan befolyásolja a Delphi magyarországi jelenlétét, üzleti kapcsolatait? Miért volt szükség a váltásra?

– Idén júliusban lezárult termál üzletágunk eladása a Mahle csoport részére. A magyarországi Delphi szervezeten belül a balassagyarmati termál gyár – eddig is - mint önálló jogi személy működött. A Delphi ettől függetlenül továbbra is kulcs autóipari szereplő Magyarországon.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink