Mennyit keres egy mérnök itthon és külföldön?

Szerző: Pardavi Mariann | 2015.12.10. 09:52

Belenéztünk a környező országok mérnökeinek pénztárcájába: összeállításunkban nemcsak a magyar mérnöki fizetéseknek jártunk utána, hanem a cseh és lengyel kollégáik fizetési papírjait is átnéztük.

Magyar sajátosság-e vagy sem, nem tudni, de annyi bizonyos, hazánkban az ugyanazon munkakörökben dolgozók sem tudják a másikról, hogy mennyi pénzt ér meg a vállalatnak a másik munkája. A vállalatok általában titkolódznak az általuk kínált és alkalmazott fizetésekről, ezért a Hays Hungary hazai és cseh, lengyel mérnöki munkaerő-keresési projektjeinél használt bérinformációkat használjuk annak bemutatására, hogy a nagyvállalatok mekkora havi fizetéssel szerződtetnek egy pályakezdő mérnököt, milyen összeggel gazdálkodhat egy tapasztalt mérnök nagyságrendileg, illetve mennyi a bruttó fizetése egy középvezető mérnöknek Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban.

Általánosságban elmondható, hogy a magyar pályakezdőknek nem lehet okuk panaszra: minimum 300-350 ezer forint bruttó bérrel számolhatnak havonta, attól függően, milyen területen szereztek szakképesítést illetve helyezkedtek el. A kutatás-fejlesztési részlegeken dolgozó mérnökök keresnek hazánkban a legjobban, őket követik karbantartó mérnökök, majd a sort a gyártó- és folyamatmérnökök, a minőségbiztosítási mérnökök és projektmérnökök zárják. Lengyelországban a pályakezdők átszámítva legalább 255 ezer és 300 ezer forintra számíthatnak havonta. A legalacsonyabb fizetéssel a gyártó- és folyamatmérnökök, illetve a minőségbiztosítási mérnökök gazdálkodhatnak, míg a legjobb kezdő fizetést a kutatás-fejlesztési részlegen, a karbantartáson, valamint a projektmérnökségen dolgozó mérnökök harcolhatják ki maguknak. Csehországban viszont a legjobb pozícióból a projektmérnökök indulnak: ők minimum 350 ezer forintnak megfelelő fizetéssel számolhatnak havi lebontásban.

Hasonlóan verik a mezőnyt a magyar 3-5 év gyakorlattal rendelkező mérnökök béreinek alsó határai is: a cseh és lengyel szakemberek – területtől függő – 350-475 ezer forintnyi összegét . A legkevesebb pénzt a cseh gyártó- és folyamatmérnökök látják a bérpapíron, a legtöbbet a lengyel projektmérnökök, igaz, alaposan el vannak maradva a magyar fizetésekhez képest. A hazai gyártó- és folyamatmérnökök 450 ezer forinttal matekozhatnak egy hónapban, a projektmérnökök félmillióval. Ezek egyébként a hazai minimumok és maximumok, a két összeg között keresnek a kutatási és fejlesztési területen dolgozó tapasztalt mérnökök, a karbantartók és a minőségbiztosítók.

A magyar középvezetőknek sincs okuk panaszra, 600-800 ezer forinttól indul a fizetésük, míg a cseh és lengyel kollégáiknál 354-655 ezer forint átlagosan. Magyarországon a leghosszabb takarója a projektmenedzsmentnek van, ők nyújtózkodhatnak havonta a legjobban, és nincs ez másként Lengyelországban sem: míg a magyar mérnököket 800 ezer forintért foglalkoztatják, addig a lengyeleket 655 ezerért. A legcsekélyebb összeggel a cseh karbantartómérnökök számolnak: a 345 ezer forintos bruttó fizetésük jóval alulmarad a lengyel (510 ezer) és a magyar (600 ezer) kollégákhoz képest.

Béren kívüli juttatások

Az Audi Hungaria fizetéseit tizenharmadik havi bérrel valamint prémium- és cafetéria rendszerrel teszi teljessé, továbbá a munkatársak díjmentesen tanulhatnak nyelvet és próbálhatják ki magukat külföldön is. Hasonló rendszer működik a kecskeméti Mercedesnél: a többféle cafetéria juttatáson kívül kedvezményes étkezési- és sportolási lehetőséget biztosítanak munkavállalóik részére, biztosítást kötnek minden alkalmazott számára. Elérhetőek továbbá folyamatos képzési lehetőségek, illetve a gyár területén óvodát, bölcsödét is működtetnek. A Bosch támogatja a lakhatást, az utazást, energiát fordítanak belső képzésekre és kompetenciafejlesztésre. A szombathelyi LuK fizetéseket albérlet-hozzájárulással egészíti ki, a munkatársak igénybe vehetik a vállalat saját buszjáratát is. Továbbá színház- és komolyzenei bérletekkel, díjmentes fitneszterem- és uszodahasználattal támogatják az aktív pihenést.