Szolgáltatók Görcs Annamária: az értékek régiek, a lendület új

Görcs Annamária: az értékek régiek, a lendület új

Pardavi Mariann | 2015.12.11 06:49

Görcs Annamária: az értékek régiek, a lendület új

Sikeresen lezajlott a győri Gimex-Hidraulika Kft.-nél a generációváltás: két évtized munka után az alapító-tulajdonos Görcs Imre lánya, Görcs Annamária vette át a stafétabotot. A sikeres váltás ékes bizonyítéka a kibővült épület és az a három díj is, amellyel idén tüntették ki a főként hidraulikus és befogástechnikai elemek forgalmazásával foglalkozó céget. Az új ügyvezetővel való beszélgetés során szó esett arról, hogy milyen egy alapvetően férfiak uralta szakmában fiatal nőként érvényesülni, illetve beszámolt a generációváltás során szerzett tapasztalatairól is.

Hirdetés

Görcs Imre neve a szakmában mindenki számára egyet jelentett a Gimex-szel, hiszen ő volt az arca és a motorja is a cégnek. Ugyan a stafétabot átadása már jópár évvel halála előtt foglalkoztatta őt, kidolgozott stratégia azonban nem volt az utódlásra.

Görcs Annamária

– Utólag visszagondolva tudatosan terelgetett a cég vezetése felé, ugyanakkor az is igaz, hogy kifejezetten nem szerette volna édesapám, hogy én vegyem át a céget. Ő tudta a leginkább, hogy mennyi munkával, fáradsággal, lemondással jár ez, meg akart kímélni – emlékezett vissza Görcs Annamária. – Sokáig tervben volt, hogy külsős veszi át a cég vezetését, ám a hirtelen jött betegség keresztülhúzta ezeket a számításokat.

Mint mondta, egy kisvállalkozás esetén, ha az ügyvezető kiesik a napi munkából, az akár azzal is járhat, hogy a cég ellehetetlenül, mivel az aláírási jog egy kézben összpontosul.

- Mi még időben dupláztuk a jogi felelősséget, így 2014 áprilisától ügyvezetőként végzem a munkám.

Ez a gyakorlati életben annyit jelentett, hogy Annamária ugyanúgy dolgozott a Gimexnél, mint az azt megelőző kilenc évben is tette, csak ezúttal más minőségben.

- Eleinte voltak bennem kérdések arra vonatkozóan, hogy képes vagyok-e vezetni egy céget, hogyan fogadtatom magam el vezetőként, meg tudok-e küzdeni a kihívásokkal. A sors úgy hozta, hogy az első hónapban bebizonyosodott, alaptalanok voltak a félelmeim.

2015-ben elnyert díjaik:

  • Business Superbrands díj 2015
  • Győri Térség Gazdaságáért díj 2015 – GYMS Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • Legjobb Női Munkahely 2014, a 250 fő alatti vállalkozások kategóriájában I. díj – Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség

A generációváltást gond nélkül vészelte át a cég, pedig Magyarországon háromból kettő kisvállalkozás elvérzik. Hazánkban nincs kialakult módszere ennek, nem állnak rendelkezésre még legjobb gyakorlatok. A mai vállalkozások a 90-es évek elején, a rendszerváltás után alakultak, így a tulajdonosok még csak most értek abba a korba, hogy elgondolkodjanak a hogyan tovább kérdésén. Annamária hat különböző külföldi gyártócégnél – a Gimex partnereinél – töltötte gyakorlati idejét, így volt lehetősége belelátni abba, hogyan megy a stafétabot átadása tőlünk nyugatra.

– A jogi procedúrán túl van lelki nézőpontja is a folyamatnak. A Gimex egyszemélyes vállalkozásból nőtte ki magát, édesapám minden történésről tudott, mindent felügyelt. Egy tulajdonos számára nem könnyű kiadni a gyeplőt, és elhinni, hogy nélküle is jól megy. Nem volt egyszerű: édesapám betegsége, a költözés és építkezés, az új feladatok egyszerre találtak meg – fogalmazott Annamária.

Minden kétséget kizáróan úgy néz ki, állja a sarat – fiatalként, nőként. A Gimex sikeresebb évet zárt, mint valaha. 2014-ben nettó egymilliárd forint felett teljesítettek. Ezt a számot az idén meg is haladták.

A siker egyik tagadhatatlan bizonyítéka a megújult, bővült épület: a fejlesztés eredményeként 2500 négyzetméteressé nőtt a vállalkozás hasznos területe. Az új komplexumban található az értékesítés, a backoffice és a hidraulika raktár, így ezek korábbi helye újra visszaalakulhatott műhellyé. A háromemeletes épületben nemcsak az irodák kaptak helyet, hanem egy nyolcvan ember fogadására alkalmas oktatótermet is kialakítottak. A látványos átalakulások mellett kevésbé látványos, de annál hasznosabb folyamatok is zajlanak: januártól a két üzletág, a hidraulika és a szerviz is megújul, komplexebb szolgáltatási csomagot szeretnének partnereiknek nyújtani.

– A következő 5-10 évben az alapanyagraktár bővítése céljából egy könnyűszerkezetes, daruzható raktár felépítését tervezzük. Termékportfóliónkat is folyamatosan szélesítjük, elsősorban a szervizmunkákra vonatkozóan, de cél az exporttevékenység növelése is – beszélt a jövő kihívásairól, hozzátéve: a régi értékek mentén, lendületes, fiatal csapattal dolgoznak mindezen.

Kiemelt Partnereink