Beszállítók 130 új munkahelyet teremtett a Bosch

130 új munkahelyet teremtett a Bosch

autopro.hu | 2015.12.08 08:24

130 új munkahelyet teremtett a Bosch

A Bosch a mostani, 36 milliárd forintos, 130 új munkahelyet teremtő beruházásával megerősíti azt a gyártókapacitását, amellyel Magyarország továbbra is a járműipar zászlóshajója tud maradni - mondta Szijjártó Péter miniszter.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője felidézte: a társaság 9 egységgel, ebből 7 gyárral és három fejlesztési központtal van jelen Magyarországon. Több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, akik a magyar GDP közel 3 százalékát termelik meg egy év alatt. Azt mondta, hogy Németország után Magyarország a legmeghatározóbb Európában a Bosch-csoporton belül. A cégcsoport legfiatalabb tagja a maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. Szavai szerint a magyarországi Bosch-csoport meghatározó szerepet játszik a jövő autóiparában, akár önjáró autóinak gyártásában pedig a maklári gyár nélkülözhetetlen.

Minden fogaslécet leellenőriznek

A Bosch-csoport tavaly vásárolta fel a ZF Friedrichshafen AG ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS) vegyesvállalaton belüli 50 százalékos részesedését, megszerezve így a korábbi vegyesvállalat összes tulajdoni hányadát. Ezzel a nyolc országban jelenlévő ZFLS új üzletágként, Robert Bosch Automotive Steering GmbH néven épült be a Bosch-csoportba.

Az Egerben és Makláron jelen lévő, 960 alkalmazottat foglalkoztató Robert Bosch Automotive Steering Kft. interneten fellelhető adatai szerint a 2014-es árbevétele közel 203 millió euró volt.

A most zárult, három kapacitásbővítő, összesen 36 milliárd forintos, 130 új munkahelyet teremtő projektet 2,7 milliárd forinttal támogatta az unió és a magyar állam.

Közlésük szerint a Bosch tavaly rekordot ért el: 15 százalékkal 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét. Ez a magyar GDP 2,7 százaléka. A magyar piacon realizált forgalom 14 százalékkal nőtt 2014-ben, s elérte a 183 milliárd forintot.

A Bosch-csoport globális árbevétele 6,3 százalékkal 49 milliárd euróra nőtt, az árfolyamhatások kiszűrésével 7,4 százalékos volt a növekedés. Idén 3-5 százalék közötti árfolyamhatások nélküli árbevétel-növekedésre számítanak.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett, a Boschnak 9 leányvállalata működik az országban.

Kiemelt Partnereink