Elemzések Akkugyár épül Nyíregyházán – ez történt a 30. héten

Akkugyár épül Nyíregyházán – ez történt a 30. héten

Végh Martin | 2023.07.31 07:21

Akkugyár épül Nyíregyházán – ez történt a 30. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

A következő hazai akkumulátorgyártási beruházást a kínai Sunwoda hozta el Nyíregyházára. A Suzuki szintén magyarországi fejlesztéseket tervez, de külföldről is bőven érkeztek beruházási hírek. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A kínai Sunwoda cégcsoport elektromos autókba való akkumulátorokat gyártó leányvállalata Nyíregyházán építi fel következő üzemét. A kizárólag megújuló energiaforrásokat használó üzemben 2025-ben indul a termelés.

A Suzuki az esztergomi üzemét 9,3 milliárd forintnak megfelelő értékben fejleszti. A beruházás keretében bővítik a telephely termelőkapacitását, illetve egy napelemparkot is létesítenek a területén.

A Schaeffler szombathelyi telephelyén egy klímavédelmi beruházás zárult le. A vállalat első helyi üzeménél egy új napelemparkot adtak át, amivel a gyár az általa felhasznált energia egy részét helyben lesz képes előállítani.

Külföldön is bőven voltak beruházások

A Porsche a következő években egy olyan akkumulátorcella-gyár építését kezdené meg, ami évente 10-20 gigawattórányi energiatároló egységet lenne képes előállítani. A Volkswagen konszern sportautógyártója ehhez külső befektetőket keres.

Akkumulátorgyár építése volt napirenden a Stellantis-nál is. A vállalatcsoport a gödi gyáráról ismert Samsung SDI-jal egy második észak-amerikai akkumulátorgyárat is felhúzna egyelőre ismeretlen összegből.

A BMW Európa legnagyobb tesztközpontját nyitotta meg Csehországban. A 25 kilométernyi pályával rendelkező központban a legkülönfélébb körülmények között lehet majd tesztelni az ember vezette és önvezető rendszerrel rendelkező járműveket.

A BMW egy sanghaji új fejlesztőközpont megnyitását is bejelentette. Ezzel egy időben azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a jövőben még nagyobb szerepet szán a második legnagyobbjának számító kínai fejlesztőhálózatának.

A Volkswagen Csoport szintén Kína felé kacsintgat. A konszern névadó márkája egy kínai autógyártóval kötött technológiai keretmegállapodást, ezenfelül részesedést is vásárol új partnerében.

A Tesla egy másik, egyre fontosabbá váló ázsiai piacon, Indiában ruházhat be. Sajtóértesülések szerint egy 24 ezer dollár árkategóriájú új modell gyártásához építene üzemet az országban.

Lazuló kapcsolat

Véglegesítette a Renault és a Nissan a szövetségük megújítását célzó korábbi megállapodásukat. Eszerint a kettő fél 15-15 százalékos kereszttulajdoni viszonyban lesz a jövőben, ami a köztük lévő kapcsolat lazulására utal.

Nagyon jól telt az év első fele az Alfa Romeo számára. Az olasz autómárka eladásai világszerte 57 százalékkal emelkedtek, hazai piacán több mint megduplázta egy évvel ezelőtti eredményét.

A tajvani Foxconn 50 százalékos részesedést vásárol a német ZF Csoport tengelyrendszerekkel foglalkozó vállalatában. Ezzel az elektronikai szektorban jártas vállalat újabb lépést tesz autóipari ambíciói valóra váltása felé.

Zöldült és fiatalodott a buszállomány

A Volánbusznál végéhez ért a Zöld Busz Program. Ennek keretében másfél év alatt a társaság járműparkjában száz új elektromos autóbusz jelent meg, ezzel is csökkentve a fővárosi agglomeráció és több vármegyeszékhely közlekedésének helyi kibocsátását.

Az elmúlt hetekben csaknem negyven új autóbusz állt forgalomba Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A főleg Credobus modelleket magába foglaló beszerzés által a Volánbusz helyi flottájának közel tizede újult meg.

Az Európai Unió új jogszabályt fogadott el az elektromos és hidrogénes töltőhálózat fejlesztése érdekében. A jogszabály az úgynevezett transzeurópai közlekedési hálózat mentén kiépítendő töltők építésére vonatkozóan fogalmaz meg célokat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink