Gyártók Hivatalos: zsugorodik a Renault-Nissan Szövetség

Hivatalos: zsugorodik a Renault-Nissan Szövetség

autopro.hu/P.B. | 2023.07.27 06:18

Hivatalos: zsugorodik a Renault-Nissan Szövetség

Fotó: Twitter/Alliance Renault-Nissan Mitsubishi

Ahogyan azt a korábbi hírek alapján várni lehetett, a Nissan és Renault szövetsége lazult, sokkal kisebb mértékben lesz jelen a két cég egymás tulajdonosi szerkezetében, és a Renault elektromos egységében, az Amperében sem vállal túl nagy részt a Nissan.

Hirdetés

Arra korábban is számítani lehetett, hogy a Renault-Nissan Szövetségen belül a felek közötti kötelék gyengülni fog. Hivatalossá vált a korábban már kiszivárgó változás: a Renault 15 százalékra csökkenti részesedését a Nissanban a körülbelül 43 százalékról, ezzel egyenrangúvá teszi kapcsolatukat, 15-15 százalékos lesz a kereszttulajdonlás a két cégben.

A Reuters jelentése szerint a Renault és a Nissan közötti tárgyalások hónapokkal tovább húzódtak a vártnál, részben a Nissan szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos aggodalmai miatt. A megállapodás most felszabadítja mindkét vállalatot, hogy a gyorsan változó iparági környezetben való eligazodás sürgetőbb problémájára összpontosítson.

A Nissan számára az imént említett felszabadulás azt jelenti, hogy meg kell küzdenie a külföldi autógyártók egyre komorabb kilátásaival Kínában, a világ legnagyobb autópiacán. A japán autógyártó szerint Kína továbbra is kihívást jelent, igaz, a vállalat majdnem megduplázta az első negyedéves profitját a piacon, és javította egész évre vonatkozó kilátásait.

Közösen az elektrifikációban

A kapcsolat gyengülése ellenére a Nissan július 26-án bejelentette, hogy akár 600 millió eurót is befektetne a Renault elektromos járműegységébe, az Amperébe. A lépés összhangban van azzal, hogy a Nissan stratégiai befektető, és az új vállalat igazgatótanácsában is helyet foglal majd.

Arra a kérdésre, hogy hány tagja lesz az Ampere igazgatótanácsának, a Renault szóvivője azt válaszolta, hogy ez még nem dőlt el teljesen.

A Reuters forrásai szerint az Ampere értéke akár 10 milliárd euróra is tehető. A Nissan februárban jelezte, hogy legfeljebb 15 százalékos arányban fektet be az Amperébe, de részesedésének pontos nagysága továbbra sem világos.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink