Gyártók Közös gyárat épít a Samsung SDI és a Stellantis

Közös gyárat épít a Samsung SDI és a Stellantis

autopro.hu/P.B. | 2023.07.24 10:22

Közös gyárat épít a Samsung SDI és a Stellantis

Fotó: Facebook/sdihungary

A Stellantis és a Samsung SDI által frissen bejelentett akkumulátorgyár 2027-ben kezdheti meg a termelést. A beruházás pontos összegéről, valamint a leendő gyár lokációjáról még nem árultak el részleteket.

Hirdetés

A Magyarországon elsősorban a gödi gyáráról ismert Samsung SDI-nek ez a második észak-amerikai akkugyára lesz a Stellantis-szal közösen. A Stellantis az évtized végére huszonöt üzemből szeretné ellátni akkumulátorokkal az észak-amerikai piacot a vezérigazgató, Carlos Tavares közlése szerint.

A most bejelentett üzem tervezett kapacitása 34 gigawattóra lesz. A pontos helyszín és a beruházásra fordított összeg egyelőre nem ismert.

A Stellantis tervei szerint a cég alá tartozó márkák 2030-ra legalább 50 százalékban elektromos személyautókat és pickupokat fognak forgalmazni az Egyesült Államokban, míg ugyanekkorra Európában száz százalékban csak elektromos autókat fognak forgalmazni. Ehhez a konszern számításai szerint 400 gigawattóra akkumulátorgyártási kapacitásra lesz szükség.

A második közös gyár

A Samsung SDI és a Stellantis 2022 májusában jelentették be, hogy több mint 2,5 milliárd dollárt (mintegy 850 milliárd forint) fektetnek be első közös akkumulátorgyáruk felépítésébe, amely 2025 első negyedévében nyílik meg Kokomóban, Indiana államban. Ennek az üzemnek a kezdeti kapacitása 23 gigawattóra lesz, ami később 33 gigawattórára emelkedik majd.

Az indianai üzem 1400 embernek adhat munkát, a frissen bejelentett gyár kapcsán egyelőre nem tudni, mekkora munkaerőre lesz szükség.

A Stellantis a dél-koreai LG Energy Solution vállalattal közösen is épít akkumulátorgyárat a kontinensen, a kanadai Windsorban, Ontario államban. Az üzem 2024-ben nyitja meg kapuit, 2500 munkahelyet teremt, és éves termelési kapacitása meghaladja a 45 gigawattórát.

Áprilisban a Samsung SDI a General Motors-szal közösen is bejelentett egy akkugyárat: a két vállalat több mint hárommilliárd dollárt fektet egy 2026-ban megnyíló, 30 gigawattóra éves kapacitású akkumulátorgyár felépítésébe az Egyesült Államokban. Ez az üzem is Indianában épül majd, és 1700 embernek ad majd munkát – írja a Reuters.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a 2022-ben elfogadott amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA) következtében egyre több autó- és akkugyártó nagyvállalat fektet be az Egyesült Államokban. A törvény amerikai nyersanyag-forrásokhoz és helyi gyártáshoz köti az elektromos autók után járó támogatást. A javaslat ugyan ellenállást váltott ki a külföldi gyártók körében, azonban az elfogadás után komoly beruházásokat vonzott az USA-ba.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink