Beszállítók Nagyot lépett a klímasemlegesség felé a Schaeffler

Nagyot lépett a klímasemlegesség felé a Schaeffler

autopro.hu | 2023.07.25 13:18

Nagyot lépett a klímasemlegesség felé a Schaeffler

Fotó: Schaeffler Magyarország

A globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler szombathelyi telephelyén lezárult egy jelentős, klímavédelemmel összefüggő, nagyszabású beruházás. A vállalatcsoport 2030-ra klímasemlegessé kívánja tenni saját termelését, ezért szén-dioxid-kibocsátást csökkentő és a megújuló energia használatát növelő intézkedéseket vezet be világszerte. A cégcsoport 2040-re - az ellátási láncot is beleértve - teljes mértékben klímasemlegessé válik.

Hirdetés

Megújuló energia a fenntarthatóságért

A szombathelyi Schaeffler 2020 óta megújuló forrásból szerzi be a villamos energiát, szén-dioxid-kibocsátása így nulla. Azonban a vállalat minél nagyobb mértékben kíván hozzájárulni a környezetvédelemhez, ezért fejlesztéseikkel igyekeznek az energiát helyben előállítani.

A 2021-ben átadott második gyáruknál kezdetektől működik az 1372 panelből álló, 514,5 kilowatt csúcsteljesítményre képes napelempark, mely évente 502.700 kilowattóra energiát termel. Az első üzemnél most készült el a 8000 panelből álló, 3622,7 kilowatt teljesítményre képes napelempark, mely évente mintegy négymillió kilowattóra energiát termel.

A két üzem éves energiafogyasztásának mintegy hét százalékát a zöld energia megvásárlása helyett mostantól helyben tudják megújuló forrásból előállítani, felhasználni. Ezzel összesen évente 936 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik a környezetet.

Az első üzem napelem-projektjének beruházása összesen 2,5 millió eurót tett ki. 2021-ben indult a projekt előkészítése, 2023. első negyedévében kezdték meg a panelek telepítését, 2023. júliusában pedig hivatalosan is működésbe hozták a napelemeket.

A legnagyobb kiserőmű

A szombathelyi vállalat első üzeménél a 8000 panelből álló napelempark közel 40.000 négyzetméter tetőfelületet fed le. A II. üzemnél működő napelemek 1372 panelből állnak, és 6795 négyzetméter tetőfelületet fednek le. A két gyárnál működő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport telephelyein működő napelemparkok között. Emellett magyarországi viszonylatban is előkelő helyet foglalhat el, hiszen Nyugat-Magyarországon csak egy nagyobb napelempark van jelenleg.

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője hozta működésbe az új napelemeket júliusban. Az állófogadással és mindkét üzemben tartott gyárlátogatással összekötött hivatalos eseményen a vármegye és Szombathely város vezetői, képviselői közül többen megjelentek, valamint a napelempark kivitelezésére felkért partnercég ügyvezetője és a sajtó is részt vett. Szigeti Tibor úgy fogalmazott a projektről: „Egy újabb közös siker, egy újabb fontos lépés a klímavédelem felé ez az új napelempark. Köszönöm az elhivatott munkát, amit kollégáim és partnereink a tervezésbe, kivitelezésbe fektettek. Infrastruktúránkat energiahatékonyan működtetjük, fejlesztéseink vállalatunk és egész közösségünk, a jelenlegi és a jövő generációk érdekeit szolgálják.” Hozzátette, „büszkék lehetünk innovatív beruházásainkra! Ambiciózus fenntarthatósági céljainkért dolgozzunk tovább közösen! Haladjunk tovább együtt ezen az úton!”

A fenntarthatóság központi szerepet játszik a Schaeffler-csoport stratégiájában. Minden telephely konkrét célokkal és intézkedésekkel járul hozzá a célok eléréséhez. A vállalatcsoport kiemelten foglalkozik az önellátó energiatermelés kérdéseivel is – a Schaeffler Savaria Kft. elöl jár ezen a területen, jó példát mutat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink