Elemzések Az elmúlt hét nagy autóipari bejelentése - ez történt a 45. héten

Az elmúlt hét nagy autóipari bejelentése - ez történt a 45. héten

Wurmbrandt András | 2017.11.13 10:30

Az elmúlt hét nagy autóipari bejelentése - ez történt a 45. héten

Az Opel szentgotthárdi gyárát is érintik azok a változások, amiket a német márka új tulajdonosa a francia PSA jelentett be: az elektrifikációra koncentrálnak és Európán kívülre terjeszkednek. Na de mi lesz a magyar telephellyel? Ez is kiderül heti összefoglalónkból.

Hirdetés

Gyártók

Az Opel-Vauxhall felvásárlását követő bizonytalan hónapok után konkrét tervekkel állt elő a tulajdonos, a francia PSA csoport arra vonatkozólag, hogy milyen változásokra lehet számítani a korábbi GM leánynál. A PSA Opelt érintő, jelentős pálfordulásokat tartalmazó tervében, a PACE-ban (Profitability, Agility, Collaboration, Enablement; és! Performance, Accountability, Customer focus, Empowerment) többek között az alábbiakról esik szó: az elektrifikációra koncentrálnak és történetük során először Európán kívülre is terjeszkedni fognak.

Beszállítók

A fejlődés felgyorsításáért még a legnagyobb cégek is együttműködnek szakértő partnerekkel. A Google egy tervező és mérnöki céggel együtt fejlesztette ki, és a világon elsőként dobta piacra a Google Chromecast™-ot, amely lehetővé teszi a mobiltelefon-felhasználók számára a televízióra történő adatátvitelt. A Nike egy vezető iparvállalattal közösen alkotta meg a testreszabott tömeggyártást, hogy szélesebb kínálatot és gyorsabb szolgáltatást tudjon biztosítani vásárlóinak. Vagy említhetnénk a Lenovót, amely rövidebb kiszállítási időt és nagyobb rugalmasságot kívánt nyújtani európai vevői számára, ezért egy, a logisztikai területen kiemelkedő tapasztalattal rendelkező partnert választott. Most már elárulhatjuk, az említett vállalatok mind úgy döntöttek, hogy a Flex cégcsoporttal dolgoznak együtt. Ismerjék meg velünk a Szilícium-völgy magyar titkát!

A nyersanyagárak emelkedése miatt csökkent a Hankook Tire Manufacturing nyeresége a harmadik negyedévben. A dél-koreai abroncsgyártó hétfőn közölte, hogy a szeptember 30-ával végződött negyedévben nettó nyeresége 11 százalékkal, 184,88 milliárd vonra (166 millió dollár) esett. Az árbevétel 10 százalékkal, 1,824 ezer milliárd vonra nőtt. A nyereség csökkenése a szintetikus gumi és a nyersgumi drágulásának tudható be.

A Continental megszerezte az IT-biztonságspecialista Argust, a hannoveri vállalat ezzel a dolgok internetében való kompetenciáit erősíti. Közben kiderült az is, hogy a nyersanyagárak emelkedése ellenére jelentősen emelkedett a Continental árbevétele és nyeresége az első háromnegyed évben.

Szolgáltatók

Logisztikai központot épít a tiszaújvárosi ipari parkban az Infogroup Ingatlanfejlesztő Cégcsoport, a csaknem 17 ezer négyzetméter alapterületű bázist az amerikai tulajdonú, elektrotechnikai termékeket gyártó Jabil Circuit Magyarország Kft. bérli majd. Győri Péter, a Jabil ügyvezetője arról szólt, hogy a Jabil és az Infogroup jövőbeli hosszú távú együttműködése a két cég 6 éves közös sikerein alapszik. A fejlesztésnek köszönhetően a raktározási kapacitások jelentősen megnőnek, a vállalat új üzleti lehetőségeket kínálhat.

Miután az ipar 4.0-nak központi szerepe van a gazdaság fejlődésében és a foglakoztatás minőségi növelésében, az NGM elindította az Ipar 4.0 Mintagyár elnevezésű programot, amelynek első kiemelt eseménye a Modern gyárak éjszakája lesz. A jövő vállalkozói és szakemberei, a pályaválasztás előtt álló fiatalok november 17-én 16 órától 22 óráig 11 megye 25 gyárában ismerkedhetnek meg a korszerű ipari termeléssel és az okosgyárak működésével.

Átadták a DHL Express nemzetközi áruszállítással foglalkozó cég új központját a Budapest Airport Business Parkban. A 8 milliárd forintos (25 millió euró) zöldmezős beruházásban 6000 négyzetméter raktárat, 2400 négyzetméter irodakomplexumot építettek, és 4500 négyzetméter munkaterületet alakítottak ki.

Több mint 70 kiállító, több mint 100 előadás a HR szolgálatában– ez a 14. Personal Hungary! Egy hely, ahol bemutatkoznak a nemzetközi szakmai trendek, egy hely, ahol ott lesz mindenki, aki számít a szakmában. November 15-én és 16-án Budapesten, a Millenárison találkozik a jelen és a jövő, bemutatkoznak a holnap trendjei. A HR szakma képviselői megtapasztalhatják, kipróbálhatják és megvitathatják a szakterület legújabb fejlesztéseit, változásait.

A kormány a következő években az összes szakképző intézmény és tanműhely felújítását tervezi a kor igényeinek megfelelően - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei pályaválasztási kiállítás megnyitóján.

Trend

A 2020-as tokiói olimpiára azt tervezik, hogy a vendégeket, sportolókat önvezető taxik szállítsák úti céljukig. Arról, hogy mit tesznek ennek a megvalósulásáért, Urbán László, a japán érdekeltségű Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese számolt be.

BMW Csoport, a Daimler AG, a Ford Motor Company, valamint az Audi és Porsche márkákat képviselő Volkswagen Csoport bejelentették IONITY nevű vegyesvállalatuk megalapítását, amelynek célja, hogy egy Európát lefedő, nagy teljesítményű töltőhálózatot (HPC) építsen ki az elektromos járművek számára.

Megállapodott a NEXT-E konzorcium és az Európai Unió Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége 252 gyors és ultragyors e-jármű töltőállomás telepítéséről Tallinnban a Digitális közlekedési napon - közölte a Mol Nyrt.

Elemzések
Miközben az utóbbi másfél évben ugrásszerűen megnőtt a zöld rendszámos elektromos autók száma a magyar utakon, a hazai töltő-infrastruktúra bővülése elmarad az alternatív hajtású gépjármű-állomány növekedésétől.

Techtogether
Mérnökhallgatói csapatversenyre hívtunk tizenhat járműépítő teamet, hogy megmutassák milyen műszaki elméleti és gyakorlati tudást szedtek össze tanulmányaik alatt. Rengeteg fotó a Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyről.

Kiemelt Partnereink