Elemzések Akkumulátorgyár létesül hazánkban - ez történt a 35. héten

Akkumulátorgyár létesül hazánkban - ez történt a 35. héten

Wurmbrandt András | 2016.09.05 06:28

Akkumulátorgyár létesül hazánkban - ez történt a 35. héten

A számok bűvöletében teltek az elmúlt napok: 150 ezer szakmunkásért és 50 ezer mérnökért kiált a magyar ipar - derült ki egy interjúnkból. Százmilliárd forintból létesít Gödön akkumulátorgyárat a Samsung. Közben pedig kétmillió autót hív vissza a Mazda.

Hirdetés

Gyártók

Jubileummal indult a hét: 40 éve gyárt Otto-motort az Audi. Az elsőt, egy 136 lóerő teljesítményű öthengeres erőforrást az Audi 100 modell második generációjába szerelték be 1976-ban.

Hasonlóan ünnepi hangulatra ad okot, hogy a Pozsony-környéki Malackyban megnyílt a Volkswagen-csoport új konszolidációs központja, mely a beszállítók és a vállalatcsoport nagy földrajzi távolságban fekvő termelési helyszínei közötti hatékony termékáramlást biztosítja.

Nincs oka viszont ünnepelni a Mazda tulajdonosoknak. A japán gyártó ugyanis világszerte több mint kétmillió autót hív vissza a csomagtérajtók esetleges meghibásodása és a dízelmotorok vezérlőegységében működő chipek miatt.

S ha már rossz hír, manipulációt gyanít a Fiat dízelmotorjainál a német közlekedési minisztérium. A tárca a károsanyag-kibocsátás kezelését kikapcsoló berendezés használatára hívta fel az Európai Bizottság figyelmét.

A hétvégi jó hangulatról aztán Szijjártó Péter gondoskodott. A külgazdasági és külügyminiszter Berlinben közölte, rendkívül pozitívak a német autóipari cégek magyarországi tapasztalatai, és töretlen a bizalmuk Magyarország iránt.

Beszállítók

A hét egyik legfontosabb híre, hogy bejelentették, évente 50 ezer akkumulátort fog gyártani a Samsung Magyarországon. A vállalatóriás százmilliárd forintból létesít Gödön akkumulátorgyárat elektromos autók számára. 600 új munkahely jöhet létre. A bejelentést követő napon már az is kiderült, hogy mindez pozitívan érintheti a hazai beszállítói kört is. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 117 vállalatot azonosított be és ajánlott a befektetőknek, ebből 11 kapott magas besorolást, így jó eséllyel a gödi gyár beszállítója lehet. Hét vállalattal már folynak az egyeztetések.

Közel 200 milliárd forint támogatás jutott kutatás-fejlesztésre - erről Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke beszélt. A mostani támogatói döntések után újabb pályázati fordulók és újabb konstrukciók megnyitása következik, 2017 közepére a pályázati portfolió valamennyi felhívása megnyílik.

Szolgáltatók

Közel 22 milliárd forintból vásárol motorvonatot a GYSEV. Erről írt alá szállítói szerződést a társaság a Stadler konzorciummal. Az első Flirt típusú járművet 2018 márciusában, az utolsót 2019 januárjában szállítják.

Jól alakulnak a számok a Waberer´s International Zrt.-nél, a cég árbevétele 6,4 százalékkal 276,4 millió euróra nőtt 2016 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A vállalat kamionjai 2016 első félévében 1 millió 121 ezer fuvarmegbízást teljesítettek, ami több mint 30 százalékkal haladja meg a cég egy évvel korábbi teljesítményét.

A Jankovits Hidraulika Kft.-től is pozitív hírek jöttek. A cégvezető a náluk zajló fejlesztésekről beszélt lapunknak adott interjújában. Jankovits Richárd elmondta, egy 160 négyzetméteres szint megépítésével háromemeletesre nő az épületük. Itt akár további tíz munkatárs is dolgozhat majd, eleinte azonban 3-4 mérnökkel szeretnék bővíteni a gárdát. Ők a kereskedelem, a PLC programozás és a projektmenedzsment területén kaphatnak állást. A társaság egyébként már ötvennél is több munkatársat foglalkoztat.

Oktatás

Átalakul a szakképzési rendszer: a 2016/17-es tanévtől a jelenlegi szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek. Az új szakgimnáziumi kerettantervi struktúra felmenő rendszerben épül ki, így egyelőre csak az első évfolyamot érinti.

Magyarországon elsőként indít mesterszintű, duális rendszerű műszaki képzést a Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A nagyvállalat lassan két évtizede, több szálon is kötődik az egyetemhez, egyebek mellett anyagilag is hozzájárul a hallgatók szakmai útjaihoz, finanszíroz egyéni ösztöndíjakat, nemrégiben pedig 300 millió forint értékű menedzsment-szoftvercsomagot adományozott az egyetemnek és rendezett be mérőlabort 40 millió forintból. A Siemens a duális képzés keretében elérhetővé teszi az intézménynknek saját képzési központját is.

150 ezer szakmunkásért és 50 ezer mérnökért kiált a magyar ipar- ezt Dr. Lukács Pál, a Pallasz Athéné Egyetem (korábban Kecskeméti Főiskola) Járműtechnológia Tanszékének vezetője mondta, aki szerint olyannyira felfutott a térség, hogy bármennyi mérnököt képeznének, kevés lenne. A vele készült interjúnkat itt olvashatják.

Kiemelt Partnereink