Szolgáltatók Jankovits Richárd: le akarjuk vetni a hidraulikus skatulyát

Jankovits Richárd: le akarjuk vetni a hidraulikus skatulyát

Pardavi Mariann | 2016.09.01 08:58

Jankovits Richárd: le akarjuk vetni a hidraulikus skatulyát

Nem telik el nap anélkül, hogy ne írnánk a magyar autóipar fejlesztéseiről, rendszeresek a beszámolóink a beruházásokról. A járműipar sikerei a szolgáltatószektorra is hatással vannak. Az ügyvezető elmondta, a felfutás 150 millió forintos pluszt jelent idén a győri Jankovits Hidraulika Kft-nél.

Hirdetés

– Jelenleg is építkezés zajlik a győri ipari parkban működő cégüknél. Milyen épületrész kerül a már meglévőhöz?
– Egy 160 négyzetméteres szintet építünk, így háromemeletesre nő az épületünk. Itt akár további tíz munkatárs dolgozhat majd, eleinte 3-4 mérnökkel szeretnénk bővíteni gárdát, akik a kereskedelem, a PLC programozás és a projektmenedzsment területén kaphatnak állást. Már ötvennél is több munkatársat foglalkoztatunk.

– Milyen igények hívták életre a beruházást?
– Főként egyedi gépek tervezésével, gyártásával, szervizelésével foglalkozunk, valamint hidraulikus elemek értékesítésével. Tevékenységünkkel nemcsak az autóipart szolgáljuk ki, hanem a repülőgép- és élelmiszeriparnak is szállítunk berendezéseket. A járműiparban tevékenykedő vállalkozások felfutása hatással van a mi munkánkra is.

– Milyen egyedi berendezésük adott okot az elmúlt időszakban büszkeségre?
– Nincs két egyforma projektünk, minden berendezésünket a megrendelő igényei alapján alakítjuk ki. Nem könnyű kiemelni akár egyet is, ugyanakkor köt is a titoktartás. Azt elmondhatom, hogy egy nagy repülőgép-alkatrészgyártó annyira elégedett volt a számukra készült célgéppel, hogy a francia telephely mellett a észak-afrikai egységeknek is rendeltek tőlünk. Jó visszajelzés számunkra, hogy már a tizedik darabot készítjük ennek a cégnek. Egy teljesen új gép tervezése és kialakítása mindig kockázattal jár, így rendkívül előnyös a sorozatgyártás mindkét fél számára. A repülőgépbeszállító a berendezésünkkel alkatrészeket munkál meg.

– Az egész ország területén gondot okoz jól képzett munkaerőt találni, de Győrben és környékén ez hatványozottan igaz. Milyen utánpótlási stratégia mentén kívánják betölteni a beruházás révén létrejött munkahelyeket?
– Jó kapcsolatot ápolunk a helyi egyetemmel. A Széchenyi István Egyetem Prakting programja révén szerződésben állunk hallgatókkal, akik a gyakorlati tudásukat a Jankovits Hidraulikánál szedik fel. Az egyetem rendszere sokkal rugalmasabb, és nagyobb szabadságot ad a kkv-knak, mint a duális képzés.

– Hogyan teszik vonzóvá a hallgatók számára a munkát?
– Ahogy említettem, az egyedi berendezések a specialitásunk. Aki szereti a változatos munkát, akar és szeret tanulni a tapasztalt kollégáktól, annak nálunk a helye. A kezdőbéreink is versenyképesek, támogatjuk a nyelvtanfolyamokat, továbbá a későbbiekben igyekszünk lakhatási programot is kialakítani. Olyan lakásban/lakásokban gondolkodunk, ami az egyedülálló pályakezdő mérnököknek nyújtana ugródeszkát.

– A vállalkozás jövőre lesz 25 éves. Mivel ünneplik a jubileumot?
– Rendezvényekkel fogunk ünnepelni elsősorban, másodsorban pedig elkezdjük megvalósítani a jövőbeni céljainkat. Szeretnénk levetni a hidraulikus skatulyát. Korábban valóban nagy szeletet hasított ki a tevékenységünkből a hidraulikus berendezések gyártása és szervizelése, de az idők változnak. Ugyan továbbra is folytatjuk és fejlesztjük ezt a fajta tevékenységet, de szeretnénk világossá tenni, hogy mára már a gépgyártásban is jól teljesítünk. Az ipar meghatározója az automatizálás és a robotika, a partnereink azért szeretik ezeket a megoldásokat, mert munkaerőt válthatnak ki vele. Az automatizáláshoz és ipari digitalizációhoz szükséges villamos és gépészeti tudással rendelkezünk, a jövőben ezeken és robotprogramozás területén akarunk erősíteni. Az árbevételünk azt mutatja, hogy jó úton járunk.

– Milyen árbevétellel számolnak idén?
– 2015-höz képest 10 százalékos növekedést céloztunk meg, így 1,5 milliárdot éri el az árbevétel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink