Trend A németek felavatták az első napenergia-üzemet

A németek felavatták az első napenergia-üzemet

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.30 08:16

A németek felavatták az első napenergia-üzemet

Fotó: Synhelion

A Synhelion felavatta a világ állítólag első ipari méretű napenergiával működő üzemét, amely a napfényt használja fel szintetikus üzemanyagok előállítására.

A Kölntől mintegy 50 kilométerre nyugatra, Jülichben található DAWN a Synhelion 2016-os alapítása óta eltelt közel egy évtized munkájának csúcspontja. Az erőműben egy 20 méter magas naptorony található, amelyet tükörmező vesz körül a napsugarak koncentrálása érdekében.

A torony belsejében egy belső fekete felülettel ellátott napenergia-receptor található, amely elnyeli a hőt, és átadja azt egy termokémiai reaktornak, ahol aztán szintézis gáz (szingáz) vagy szintetikus folyékony üzemanyag előállítására használják fel. A toronyban hőenergia-tároló is található, amely megkönnyíti a napenergiából származó üzemanyag éjjel-nappal történő előállítását.

A Synhelion szerint a DAWN évente több ezer liter szintetikus nyersolajat fog előállítani, a termelés várhatóan még idén megkezdődik. A nyersolajat ezután hagyományos finomítókba szállítják majd, ahol szintetikus kerozinná dolgozzák fel a légi közlekedéshez, illetve szintetikus benzinné vagy gázolajjá a közúti közlekedéshez. A DAWN felavatása a napenergia-üzemanyagok korszakának kezdetét jelzi, amely fordulópontot jelent a fenntartható közlekedés számára.

Következő célpont: Spanyolország

A Synhelion nyilatkozata szerint 2025-ben kezdi meg első kereskedelmi üzemének építését Spanyolországban, amely évente összesen mintegy 1000 tonna üzemanyagot fog előállítani. Tíz éven belül a vállalat célja, hogy évente körülbelül egymillió tonna napelemes üzemanyagot állítson elő – ez egy olyan ambiciózus cél, amely jelentős hatással lehet az olyan ágazatok szén-dioxid-mentesítésére, mint a légi közlekedés – írja a The Engineer.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink