Elemzések A BMW a leginnovatívabb vállalat, de Kína könnyen beelőzheti

A BMW a leginnovatívabb vállalat, de Kína könnyen beelőzheti

autopro.hu/R.K.E. | 2024.07.02 04:20

A BMW a leginnovatívabb vállalat, de Kína könnyen beelőzheti

Fotó: BMW

A Centre of Automotive Management (CAM) bemutatta a globális autógyártók új rangsorát. Bár az első helyet a BMW foglalja el, az összesített győztesek a kínai OEM-ek.

A tíz leginnovatívabb autóipari csoport közül öt Kínából származik. Ez az arány a sorban tovább folytatódik. A CAM rangsora szerint a kínai autógyártók az idei évben a globális innovációs erő 46 százalékát teszik ki. A 2023/2024-es éves elemzési időszak mintegy 1000 innovációja alapján az innovációs erő radikális eltolódása a kínai autógyártók javára történt. Másrészt azonban a német autógyártók veszítettek az innovációs erő részesedésének tekintetében. Míg 2019-ben még az innováció 45 százalékát adták, most már csak 23 százalékos a részesedésük.

Az ok a gyorsaságban keresendő. A CAM rámutat, hogy a német OEM-ek mintegy 8 százalékkal több újítást hajtottak végre, mint tavaly, de ez semmi a kínaiakhoz képest. Ugyanebben az időszakban a kínai gyártók innovációinak száma 32 százalékkal nőtt.

A CAM szerint az amerikai autógyártók is lemaradásban vannak, különösen a General Motor és a Ford. Az összesített rangsorban a hatodik és ötödik helyről a 15. és 16. helyre estek vissza. A Tesla a 15. helyről a 13. helyre tudott emelkedni, de a CAM megjegyzi, hogy nem érte el azt az innovációs szintet, mint a korábbi években. A japánok ezzel szemben behozzák lemaradásukat, a Toyota a negyedik helyen áll – megelőzve a Mercedest és a VW Csoportot.

Első helyen a BMW, de Kínát sem kell félteni

Ha az egyes OEM-gyártókat nézzük, a győztes nem Kína, hanem Németország. Az idei eredmény szerint a BMW a világ leginnovatívabb autógyártója. „A legutóbbi innovációs tanulmányban a BMW Group 70 sorozatújítás (köztük 27 világújdonság) alapján 30 autóipari konszern közül a legmagasabb innovációs szintet érte el, és ezzel első alkalommal nyerte el az Automotive Innovations díjat a leginnovatívabb autóipari konszernek között" – írja a CAM.

A Geely és a SAIC, tehát két kínai vállalat a második és a harmadik helyen végzett. A CAM azonban minden innovációt megvizsgál. „Nyilvánvalóan az elektromos mobilitásra szeretnénk összpontosítani. Ebben az esetben a Geely és a SAIC megelőzi a BMW-t – és a Xpeng és a BYD is feljövőbe van."

A dobogóra feljutott kínai gyártók, a Geely és a SAIC, valamint a Xiaopeng Motors (Xpeng, 7. hely) és a BYD (8. hely) nagyon erős innovációs teljesítményt mutatnak az elektromos mobilitás, a fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) és az interfészek (kezelő/megjelenítő koncepciók) technológiai területein, amelyeken több mint 80 világújdonságot mutattak be. Az elektromosautó-ágazatban a GAC, a Geely, a SAIC és a Xpeng szegmensrekordokat állítanak fel, különösen a töltési teljesítmény és a hatótávolság terén.

A rangsoroláshoz a CAM mintegy 30 autóipari konszern több mint 100 márkájából vett alapul mintát. A jelenlegi eredmények 709 egyedileg értékelt innovációt tartalmaznak, amelyek a kulcsfontosságú globális piacokon már elérhetőek az ügyfelek számára, valamint további 282 előszériás innovációt vagy tanulmányt foglalnak magukban – számolt be róla az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink