Trend Az e-autósok kíváncsiak a vezeték nélküli töltésre

Az e-autósok kíváncsiak a vezeték nélküli töltésre

autopro.hu/D.Á. | 2024.06.30 16:19

Az e-autósok kíváncsiak a vezeték nélküli töltésre

Fotó: Tesla

A dinamikus vezeték nélküli töltés technológiája lehetővé teszi, hogy az elektromos autókat mozgás közben lehessen tölteni, kiküszöbölve a fix töltőhelyek okozta korlátokat. A jövő potenciális nagy durranásáról több mint ezer új-zélandi elektromosautó-tulajdonost kérdeztek meg egy felmérés keretében.

Összesen 1150 jelenlegi és jövőbeli elektromos autót vezető új-zélandiról derült ki egy felmérés során, hogy ugyan vannak kétségeik a biztonsággal és a költségekkel kapcsolatban, mégis összességében pozitívan tekintenek a dinamikus vezeték nélküli töltésre. Az utakba épített töltési lehetőség kényelmesebbé és kevésbé időigényessé teszi a töltési folyamatot az Auckland-i Egyetem kutatói szerint.

Az emberek nyitottak, de vannak fenntartások

Az egyetem egyik doktorandusza, Ramesh Mahji, mérnöki területen dolgozó adjunktusa, Prakash Ranjitkar, és az üzleti kar kutatási munkatársa, Selena Sheng közösen megalkottak egy felmérést, hogy megismerjék az emberek véleményét a vezeték nélküli autótöltés technológiájáról. Az eredmények szerint a válaszadók 93 százaléka optimista, és ki is próbálná a lehetőséget a jövőben. A legkívánatosabb előnye a technológiának a résztvevők szerint az egyszerűség és a kényelem, hiszen átalakíthatja mindazt, amit jelenleg a helyhez kötött állomásokkal a töltésről gondolunk, és kiegészítheti azokat.

A felmérés szerint azok, akik a fenntarthatóságot priorizálják, hajlamosabbak támogatni a dinamikus vezeték nélküli töltést, valamint nagyobb a támogatottság a városiak körében, mint a vidékiek között. Megfigyelték a társas befolyásolás jelenségét is – nem volt mindegy a válaszadás szempontjából, milyen csoportok támogatják még az újdonságot. Az összességében vett lelkesedés ellenére azonban felmerülnek aggályok az adatbiztonság, az elektromágneses sugárzás és a lehetséges költségek tekintetében, ha az útburkolatba épített töltési infrastruktúráról van szó.

Vége lehet a hatótávval kapcsolatos félelemnek?

Majhi elmondta, lehetséges, hogy a technológia a városi közlekedés igényeinek kielégítéséhez nem praktikus, viszonyt jelentős előnyökkel kecsegtet a településen kívüli utazások során. Sokszor jelentős kerülőt jelent, ha a főutak, autópályák mellett elérhető töltőt kell keresni. Sheng szerint a kutatás tanulságai kritikus fontosságúak a dinamikus vezeték nélküli töltés közlekedési hálózatba történő sikeres integrálásáért meghozott intézkedések és szabályozások megalkotása során.

Az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése érdekében elterjeszteni kívánt elektromos autók elfogadottságát jelenleg a nem elég fejlett töltőinfrastruktúra jelentősen akadályozza, főleg azok számára, akik gyakran vezetnek hosszú utakat. Itt jönnek a képbe a tölteni képes forgalmi sávok az aszfaltba épített vezeték nélküli technológiának köszönhetően, valamint az ahhoz tartozó szabályalkotók, akiknek feladatuk lesz a jövőben a megoldás elterjesztése és kivitelezése, valamint az emberek ezzel kapcsolatos fenntartásainak meghallgatása és megoldása – számolt be a ScienceDaily.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink