Szolgáltatók Kaliforniai szolgáltatásának leállításával fenyegetőzik az Uber

Kaliforniai szolgáltatásának leállításával fenyegetőzik az Uber

autopro.hu/P.B. | 2020.08.13 15:16

Kaliforniai szolgáltatásának leállításával fenyegetőzik az Uber

Fotó: Pixabay

Az Uber hosszú ideje folytat jogi és politikai csatározásokat azért, hogy a cégnek dolgozó sofőröket továbbra sem munkavállalóként, hanem vállalkozóként ismerjék el az Egyesült Államokban. Ha ez nem sikerül, a cég leállítja a szolgáltatásait Kaliforniában – állítja Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója.

Hirdetés

Az Uber pereskedésének a lényege, hogy azon sofőrök, akik rendszeresen, életvitelszerűen dolgoznak a cégnek, ugyanolyan egészségügyi ellátást és biztosítási támogatásokat szeretnének kapni, mint azok, akiknek bejelentett munkahelyük van. Az Uber működési elve viszont az, hogy a sofőrök hivatalosan nem számítanak alkalmazottnak, hanem vállalkozóként dolgoznak a cégnek.

Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben a sofőröket munkavállalóként fogják kezelni, akkor a cég a továbbiakban nem tudja biztosítani a szolgáltatásának fenntartását, magyarán az Uber leállna Kaliforniában – írja az Automotive News.

Nem valószínű a leállás

A céghez közel álló források szerint az Uber egyfajta „nukleáris fegyverként” tekint a leállásra, tehát csak akkor folyamodnának ehhez, ha már tényleg semmi más megoldás nem marad.

Nem jogerősen az Uber sofőrjeit már munkavállalónak minősítették Kaliforniában, ám a cég fellebbezett a döntés ellen, és tovább folytatja harcát, akár novemberig, amikor elnököt választanak majd az Egyesült Államokban.

Kiemelt Partnereink