Gyártók Visszavett akkugyártási tervéből a Ford

Visszavett akkugyártási tervéből a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.11.23 06:20

Visszavett akkugyártási tervéből a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford Motor amerikai autógyártó újraindította a Michigan államban létesítendő akkumulátorcella-gyára építését, ugyanakkor az eddig tervezettnél kisebb gyártási kapacitással fogja azt elkészíteni. A változtatás egybe esik a villanyautó-kereslettel kapcsolatos aggályok növekedésével.

A Ford két hónap szünet után indította újra a 2026-tól lítium-vasfoszfát akkumulátorcellákat előállító üzem munkálatait. A CATL technológiáját használó akkucellák összetételüknél fogva viszonylag alacsony költséggel állíthatóak elő.

A vállalat eredetileg 3,5 milliárd dollárt kívánt befektetni, ezzel egy évi 35 gigawattóra termelőkapacitású és 2500 embert foglalkoztató üzemet létesítve, a friss tervek szerint azonban a kapacitást 20 gigawattórára, a pozíciók számát pedig 1700-ra redukálják. Az OEM közlése szerint a pénzbeli befektetés a kapacitáscsökkentéssel arányosan változik, ami azt jelenti, hogy körülbelül 2 milliárd dollárt fordítanak az üzemre.

Mások is újraterveznek

A Ford mostani döntését megelőzően a General Motors elhalasztotta elektromos modelljei gyártásának növelését, több villanyautó-gyártó is csökkentette termelési és értékesítési célszámait, korábban pedig a Volkswagen kénytelen volt megvágni e-autói gyártását a várttól elmaradó kereslet miatt.

Maga a Ford októberben jelezte, hogy elektromobilitási beruházásait 12 milliárd dollárral mérsékli, valamint a Kentucky államba és Törökországba tervezett akkumulátorgyárai építését elhalasztotta.

Ahogy arra a Reuters is rámutat, a Ford helyzetét nehezíti, hogy az új kollektív szerződés értelmében dolgozóinak jelentős béremelést kell nyújtania – hasonlóan a másik kettő nagy amerikai autógyártóhoz, a GM-hez és a Stellanits-hoz.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink