Gyártók Kevesebb eladással számol a Polestar

Kevesebb eladással számol a Polestar

autopro.hu/V.M. | 2023.11.09 14:23

Kevesebb eladással számol a Polestar

Fotó: Polestar Global Media Newsroom

A prémium elektromos autókat gyártó Polestar az eddig előrejelzettnél kevesebb jármű kiszállításával számol az idei évben, ismételten aláhúzva az elektromos modellek iránti kereslet lassuló növekedését.

Hirdetés

A világszerte 27 piacon jelen lévő Polestar legújabb előrejelzése szerint 2023-ban körülbelül 60 ezer járművet fog átadni vevőinek. A kínai Geely-hez tartozó vállalat májusban egyszer már csökkentette célját: akkor 80 ezerről 60-70 ezerre módosította azt.

A Polestar egyúttal azt is közölte, hogy most a 2023-as üzleti évben 2 százalékos bevételarányos jövedelmezőség elérésére számít, szemben a korábbi jóslatában szereplő 4 százalékkal.

A harmadik negyedévi eredményeinek ismertetésekor a vállalat jelezte, hogy költségeinek mérséklésével igyekszik javítani nyereségességén és nem tervezi csökkenteni árait. A július-szeptemberi időszakban a Polestar 261,2 millió dollár veszteséget termelt – ez a Reuters szerint 33 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Mások is érzik a kereslet lassulását

A közelmúltban több autógyártó is az elektromos autók iránti kereslet várttól elmaradó növekedéséről számolt be. Emiatt a Volkswagen átmenetileg több üzemében is csökkentette a villanyautók gyártását, a General Motors elhalasztotta egyes modelljei gyártásának felfuttatását, a Tesla-rivális Lucid pedig nemrég csökkentette az idei termelési célját.

A keresletet visszafogja, hogy a magas inflációra válaszul a központi bankok megemelték a kamatlábakat, ezzel megnehezítve a pénzhez jutást a potenciális autóvásárlók számára. Az autógyártók árcsökkentésekkel próbálják szinten tartani eladásaikat, a hitelek magas költségei azonban nagy részt semlegesítik az előbbiek hatását.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink