Gyártók Nem fogynak az e-autók, nem fokozza a gyártást a GM

Nem fogynak az e-autók, nem fokozza a gyártást a GM

autopro.hu/P.B. | 2023.10.18 15:16

Nem fogynak az e-autók, nem fokozza a gyártást a GM

Fotó: Chevrolet Pressroom

A General Motors elhalasztja elektromos pickupjai gyártásának felfuttatását a gyengülő kereslet miatt. A vállalat új gyártósorokat akart kialakítani egy összeszerelő üzemében az elektromos pickup modelljeihez, ám ezt a lépést egyelőre elhalasztotta.

Az amerikai General Motors jövőre egy második üzemben akarta megkezdeni a teljesen elektromos Chevrolet Silverado EV és GMC Sierra EV modellek gyártását, azonban a két elektromos autó iránt mutatkozó alacsony kereslet miatt erre csak 2025 végén kerülhet sor.

Emellett az is kiderült, hogy a Chevrolet Bolt év végén esedékes kivezetése után a GM átalakítás céljából bezárja a Michigan államban található Orion Township gyárat, ahol az elektromos pickupok gyártását tervezik. Csak 2025 végén nyitják majd újra, az ott dolgozó mintegy 1000 alkalmazottat addig is más üzemekben helyezik el – írja az electrive.com.

„Folyamatosan vizsgáljuk az elektromos járművek iránti keresletet, és a trendvonal stabilizálódni látszik. A kereslet nem növekszik olyan gyorsan, mint azt eredetileg vártuk” – mondta Kevin Kelly, a GM szóvivője az amerikai médiának.

Hasonló cipőben jár a Volkswagen is

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a villanyautók iránti, vártnál kisebb keresletre reagálva a VW október első felében a csak elektromos autókat készítő zwickaui gyárában leállította az egyik gyártósort, míg Drezdában felfüggesztette az ID.3 gyártását. Ezenfelül a VW felbontotta a zwickaui dolgozóival kötött szerződését, ami garantálta a három műszakban termelést, illetve több száz helyi alkalmazottjától is megvált.

A két említett üzemben azóta ismét normál módon folyik a termelés, a szürke felhők azonban nem távoztak. A VW szóvivője szerint az előzőek után a jelenlegi mintegy tízezerből további 2200 munkahely szűnhet meg Zwickauban, ha a kereslet nem erősödik kellő mértékben – hiszen a kereslethez igazodva a gyár is kevesebbet fog termelni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink