Gyártók Videókban mutatják meg, hogy kell Kiát és Hyundai-t lopni

Videókban mutatják meg, hogy kell Kiát és Hyundai-t lopni

autopro.hu/P.B. | 2024.01.05 14:16

Videókban mutatják meg, hogy kell Kiát és Hyundai-t lopni

Fotó: Hyundai News

Egyes Hyundai és Kia modellek esetében a tízszeresére nőtt a bejelentett lopások száma az Egyesült államokban 2020 első fele és 2023 első fele között, azaz három év alatt. Ennek az egyik oka, hogy a közösségi médiában olyan videók terjednek, amik bemutatják, hogyan lehet ezeket az autókat könnyen ellopni.

A biztosítási statisztikákat követő Highway Loss Data Institute (HLDI) adatai szerint 2020 első fele és 2023 első fele között több mint ezer százalékkal nőtt a sebezhető Hyundai és Kia modellek iránti lopásbiztosítási kárigény.

Az érintett Kia és Hyundai modellek körében 2020 első felében minden ezer biztosított autóra nagyjából 1,6 lopás jutott, ez megfelelt a teljes piaci átlagnak. 2023 első felére azonban ez a szám 11,2-re emelkedett, miközben a lopások aránya az összes többi autómárkánál nagyjából változatlan maradt.

A tolvajok kedvencei

Egyes régebbi, 2015 és 2019 között gyártott Hyundai és Kia modellek az autótolvajok kedvencei. Ilyen a Hyundai Santa Fe és a Tucson, valamint a Kia Forte és a Sportage, ezeket az autókat kétszer akkora eséllyel lopják el, mint más, hasonló korú modelleket. Ennek oka, hogy ezekből az autókból hiányoznak biztonsági elemek, például az indításgátló.

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, az Egyesült Államokban több biztosító is perre ment a Hyundai ellen a lopások miatt kifizetett kártérítések miatt. A gyártó ugyanakkor nem tartotta magát felelősnek. 2023 tavaszán még mintegy 8,3 millió indításgátló nélküli Hyundai és Kia rótta az USA útjait. A gyártó szoftverekkel javítja a problémát, de kártérítésben is megegyezett.

Matt Moore, a HLDI alelnöke szerint a lopások számának gyors növekedése a sebezhetőség mellett annak köszönhető, hogy a közösségi médiában (jellemzően a TikTokon) elterjedtek olyan videók, amik bemutatják, hogyan lehet ezeket az autókat egyszerűen ellopni – idézi a szakembert a CNN.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink