Szolgáltatók Az Amazon a legnagyobb magán töltőszolgáltató az USA-ban

Az Amazon a legnagyobb magán töltőszolgáltató az USA-ban

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.22 06:21

Az Amazon a legnagyobb magán töltőszolgáltató az USA-ban

Fotó: Amazon

Az Amazon mostantól az elektromos járművek töltőinfrastruktúrájának legnagyobb magánüzemeltetője az Egyesült Államokban. A médiajelentések szerint a kiskereskedelmi óriás két év alatt több mint 17.000 töltőt telepített az USA mintegy 120 raktárában.

A Rivian 2019-ben megrendelt 100.000 elektromos kézbesítő kisteherautóból, amelyet az Amazon 2022-ben kezdett el telepíteni az Egyesült Államokban, eddig mintegy 13.500-at szállítottak le. Az Amazon részben egy német cég szakértelmére is támaszkodik a töltőinfrastruktúrát illetően: a Bloomberg cikkében a washingtoni Maple Valleyben található Amazon depót említik. Ott a Siemens 309 töltője látja el árammal a Rivian kézbesítő kocsikat.

A töltőinfrastruktúra ilyen mértékű kiépítésekor azonban az Amazonnak is meg kellett tapasztalnia az elektromos hálózat korlátait. A Bloomberg kormányzati becslésekre hivatkozik, amelyek szerint egy körülbelül 100.000 négyzetméteres raktárnak egy ipari területen körülbelül 50 kilowattra van szüksége, elsősorban a világításhoz és a légkondicionáláshoz. A parkolóban elhelyezett 100 töltővel ez az energiaigény tízszeresére-hússzorosára nőhet.

És egy dolog, amiről maga az Amazon nem beszél: az összes töltőpont telepítése drága. Az USA-ban az Amazon szinte kizárólag a 2-es szintű töltőkre támaszkodik, ami az USA-ban a 240 voltos váltóáramú töltőket jelenti – az 1-es szint 120 voltos rendszerek, a 3-as szint pedig az egyenáramú gyorstöltés. A Bloomberg becslése szerint csak az Amazon 50-90 millió dollárt költ töltőhardverekre.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink