Techtogether A BME Suborbitals meg sem állna az űrig

A BME Suborbitals meg sem állna az űrig

Rezi-Kató Eszter | 2024.04.22 16:22

A BME Suborbitals meg sem állna az űrig

Fotó: BME Suborbitals

A Prometheus rakéta megépítése példátlan Magyarországon, 10-20 éves céljuk pedig az, hogy egyszer képes legyen az űrrepülésre. A közelgő Techtogether kapcsán kérdeztük Tölgyesi Gergely Márkot, a csapat motorfejlesztés vezetőjét a jövőbeli terveikről.

- Az elkészült Prometheus rakétát egy igazán ünnepélyes és komoly bemutatón tudtátok megmutatni. Milyen visszajelzéseket kaptatok?

- Már nagyon régóta készültünk erre az eseményre, rengeteg munkát fektettünk bele az elmúlt évben, hogy a Prometheus rakéta ott állhasson ezen az eseményen. Egy óriási ajándék az egész csapatnak, hogy ezt az eseményt kifejezetten pozitívan fogadták. Folyamatosan az üzeneteket, gratulációkat, és ami még fontosabb számunkra, együttműködési javaslatokat kapunk. Ez az esemény egy bemutatkozás volt, a Prometheus bemutatkozása, de ugyanakkor egy meghívó is mindenkinek, hogy legyen részese annak a rendkívüli dolognak, amit mi itt ebben a csapatban csinálunk. Úgy tűnik ezt a meghívást sikeresen tudta közvetíteni ez az esemény, így bizakodva tekintünk a rakéta és a csapat jövőjére.

- Milyen nehézségekbe ütköztetek az építése közben?

- Az, hogy mi itthon ekkora és ilyen képességekkel rendelkező rakétákat építünk, az példátlan Magyarország esetében. Minden lépésünkkel jeget törünk, különösen azért, mert a magyar közvélemény sokszor szkeptikusan áll az űrkutatáshoz. Pedig ez a jövő. A rakéta készítése közben meglepő módon tulajdonképpen a tervezés volt a legkönnyebb rész.

A tudás megvan a szervezetben, hogy megtervezzen egy ilyen rendszert. Ahol sokkal több problémába ütköztünk az az alkatrész gyártás volt. Büszkék vagyunk arra, hogy a rakétánk nagyon sok elemét mi magunk gyártjuk, de vannak olyan elemek, melyeket egyszerűen nem tudunk gazdaságosan előállítani házon belül. Szerencsére óriási támogatói hátteret tudtunk kiépíteni az elmúlt években, az ő segítségükkel sikerült minden akadályt elhárítani, hogy be tudjuk mutatni ezt a rakétát.

- Vannak még hasonló, nagyszabású ötletek a jövőre nézve? Ha igen, miket terveztek?

- Az űrkutatás kifejezetten egy olyan terület, ahol könnyű elrugaszkodni és nagyot álmodni. Nap mint nap hallok olyan elképzeléseket felröppenni a társaim között, amik a legvadabb reményeinket is meghaladják. Azonban szimplán csak álmokra nem lehet egy szervezetet építeni. Nagyon fontos az elhivatottság és a lelkesedés, de fontos, hogy két lábbal álljunk a földön. Realisztikusan tekintve a lehetőségeinket én úgy látom, hogy a közeljövőben az alábbi fejlesztések fognak megtörténni vagy legalábbis elindulni.

Mindenképp azon fogunk dolgozni, hogy ez a rakéta minél magasabbra repüljön. Úgy gondoljuk, hogy ez a rakéta kialakítását tekintve képes arra, hogy elérje a világűrt, feljusson 100 kilométerre. Ez rengeteg tesztet és fejlesztést igényel meg tőlünk, de talán ez már a horizonton van számunkra.

A másik nagy cél, amit régóta próbálunk elérni az az irányított visszatérés. Szeretnénk létrehozni egy olyan ejtőernyőt, mely képes egy általunk meghatározott pontra lehozni a rakétát. Egy másik érdekes fejlesztés, ami már egy ideje folyik az a légfékmodul létrehozása, melynek segítségével még pontosabban tudja majd elérni a kitűzött célmagasságot. A rakétát úgy álmodtuk meg, hogy moduláris legyen. Ennek a dizájn filozófiának köszönhetően képesek leszünk rengeteg fejlesztést modulárisan beleépíteni a rakétába.

- Milyen céllal jöttök idén a Techtogetherre?

- A Techtogether az elmúlt években nagyot nyitott, és szerencsénkre most már nem csak autó ipari, hanem mindenféle járműipari csapatot várnak a versenyre. Mi szeretnénk ezt a lehetőséget kihasználni és megmutatni, hogy a rakétákon is meg lehet tanulni a mérnöki tudományokat legalább annyira, mint autókon, ha nem jobban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink