Gyártók Új koncepció enged bepillantást a Peugeot jövőjébe

Új koncepció enged bepillantást a Peugeot jövőjébe

autopro.hu/V.M. | 2023.01.07 04:20

Új koncepció enged bepillantást a Peugeot jövőjébe

Fotó: Stellantis

Új koncepcióautót mutatott be a Peugeot a Las Vegas-ban megrendezett CES elektronikai vásáron. Az Inception nevet viselő jármű ugyan nem fog gyártásba engedhető változatot kapni, azonban megmutatni hivatott, hogy a francia márka hogyan képzeli el modelljei jövőjét.

A CES helyszínén, ahol más gyártók, köztük a Volkswagen és a BMW is lepleztek le négykeréken guruló újdonságokat, a Peugeot vezetői arra utaltak, hogy az Inception (Kezdet) nevet hordozó koncepció a tradicionális autószegmensek 2025-től esedékes újragondolását vetíti előre.

Linda Jackson vezérigazgató az SUV-k dizájnjának átdolgozására a Peugeot 408-at hozta példának. „Az autó egy szedán és egy SUV keresztezése” – mondta, utalva a megnövelt hasmagasságra, ugyanakkor a lapos, elnyújtott felépítésre, melynek köszönhetően egyértelműen megkülönböztethető az ötajtós 308-től és a 3008 crossovertől.

Változtatni kell

Jackson rámutatott, hogy a szabadidőautók a jövőben is népszerűek fognak maradni, azonban szükség van a hatékonyabbá tételükre. „Nem gondolom, hogy bárki azt állítja, az SUV-k el fognak tűnni, mivel épp olyan népszerűek, mint régen. Azonban keressük a módját, hogy aerodinamikusabbá tegyük őket, ezért a maitól eltérő sziluetteket alkotunk.”

Az Autocar szerint a vállalatvezető nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a Peugeot jövőbeli SUV modelljeiben a vezető továbbra is magasan foglalhat majd helyet, és a helykínálat is a régi marad, azonban külső dizájnjukban az Inceptiontől egy laposabb, szedánokra és kombikra jellemző vonásokkal elegyített dizájnt fognak kölcsönözni.

„Az SUV-k koncepciója fenn fog maradni, mivel oly népszerűek világszerte, azonban mindenki azon van, hogy új módot találjon az aerodinamika optimalizálására és a súly csökkentésére, hogy lejjebb nyomja a szén-dioxid-kibocsátást” – mondta Jackson.

Nem minden forog az SUV-k körül

Bár a Peugeot-vezér az SUV-kra hegyezte ki mondandóját, arra utaló jel is volt, hogy a Peugeot nem mondott le a tradicionális karosszériatípusokról, mint amiket a 208, a 308 és az 508 modellek is képviselnek.

Jerome Micherôn termékigazgató úgy fogalmazott: „Úgy gondoljuk, hogy nem minden szól az SUV-król. Tudjuk, hogy a vásárlók szeretik az SUV-kat, de látunk egy trendet a nagyon aerodinamikus, és hatékonyságot nyújtó alacsony tetővonallal rendelkező járművek körül is, ezért meggyőződésünk, hogy az SUV-kon túl is van élet.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink