Gyártók Ez történt az 50. héten a járműiparban

Ez történt az 50. héten a járműiparban

Biró Csongor | 2013.12.13 12:47

Ez történt az 50. héten a járműiparban

Alig van pár munkanap hátra az évből, de még mindig történik jó és rossz a járműiparban, Magyarországon és a nagyvilágban. Cikkünkben összefoglaljuk az 50. hét eseményeit és tallózunk az Autopro.hu legfontosabb cikkeiből.

Sikeres és mozgalmas, de főként gyarapodásban is gazdag évet zárt az Opel Szentgotthárd, a kecskeméti Mercedes-Benz gyár és az esztergomi Suzuki is. Cikkeinkben bemutattuk idei eseményeiket, a vállalatok 2013-as történetének legfontosabb pillanatait.

A magyarországi autópiac már az ötödik gyenge évén van túl, és bár az idén mutatkoztak az élénkülés apró jelei, még 2014-ben is csak óvatos optimizmus indokolt - értékelte az újautó-piac helyzetét Eppel János, a legnagyobb piaci részesedésű importőr cég, a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója az évet záró sajtótájékoztatón. Hasonló eseményen értesültünk arról, hogy a koreai Hyundai új, régiós alkatrész-ellátó központot épít Érden, ahonnan júniustól 14 országot látnak majd el. Az Audi Hungaria Győrben búcsúztatta az évet, a sajtóeseményen Thomas Faustmann sikeresnek ítélte 2013-at és elmondta, hogy 2014-ben is lesz új modell, hisz hamarosan megújul az Audi TT, de az Audi S3 Cabriolet gyártása sem titok. Megtudtuk azt is, hogy egy másik győri modell, az Audi A3 Limousine kitüntető figyelmet kap a februári Super Bowl amerikaifoci-döntőn. A vállalattal kapcsolatos hír, hogy a HITA és az Audi Hungaria megkezdte a beszállítói program végrehajtását, az Audi AG pedig folytatja útját az értékesítési rekord eléréséhez. Részt vettünk az Óbudai Egyetem szervezésében tartott tájékoztatón, ahol megtudtuk, hogy Nemzetközi hegesztéstechnikai képzés indulhat az Óbudai Egyetemen. Jártunk a Borsodi Műhelynél, ahol precíz mérőeszközökkel ismerkedhettünk meg.

A hét sikertörténetei a gépgyártáshoz és az autóiparhoz kapcsolódnak: a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó csornai Hantechnél elkészült az a 240 millió forintos technológiai beruházás, amelyhez a cég a kormánytól több mint 80 millió forintos támogatást nyert. Több mint 320 millió forintos beruházás keretében fejlesztette autóipari alkatrészgyártó kapacitását Ózdon a Johnson Electric Ózd Kft. December 13-án jelentették be, hogy befejeződött a nyíregyházi Hübnernél a korábban elkezdett három milliárd forintos beruházés.

Az ötvenedik hét mozgalmas telt a magyar motorgyárral is rendelkező General Motorsnál: a héten kiderült, hogy Mary Barra személyében először lesz nő a vállalat élén, majd nyilvánosságra hozták, hogy az amerikai cég kiszáll a Peugeot-Citroen alkotta PSA-csoportból. Nem javított hazánk gazdasági megítélésén az a hír, hogy továbbra is a bóvli kategóriában tartja Magyarország minősítését a Fitch. Ezt Varga Mihály miniszter viccnek tartja. A fogyasztói árak novemberben 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz, októberhez képest 0,1 százalékkal csökkentek; 781 millió euró volt a külkereskedelmi többlet októberben, az ipari termelés - köszönhetően a járműiparnak - javult.

Az Autoprón olvashatnak arról, hogy Michael Schumacher tesztelte a még leplezett új Mercedes-Benz C-osztályt, hogy Martin Winternkorn VW-főnök díjat adott át a legjobb győri szakmunkástanulónak, hogy a Toyota új hibrideken dolgozik kínai együttműködésben, hogy lézersugarat szelídített a Bosch.

Boncolgattuk azt is, mi vár a zöld autókra a jövőben, ismertettük, hogy a Tesla vásárlói a legelégedettebbek, hogy partnereket keres a BOS-csoport, de azt is megírtuk, hogy technológiai fejlesztés zajlik a Rábánál, és bővít az Eagle Ottawa Szolnokon. Skultéty Tamással, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával a tudomány és az autóipar gyakorlati találkozásáról beszélgettünk.

Ahogy az ország ipara, úgy az Autopro.hu is ünnepi munkarendre tér át, így legközelebb heti összefoglalót az újévben állítunk össze.

Minden olvasónknak és partnerünknek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Kiemelt Partnereink