Gyártók A Nissan továbbra is elkötelezett a Qashqai angliai gyártása mellett

A Nissan továbbra is elkötelezett a Qashqai angliai gyártása mellett

autopro.hu/V.M. | 2020.03.09 13:21

A Nissan továbbra is elkötelezett a Qashqai angliai gyártása mellett

Fotó: Nissan Global Newsroom

A japán autógyártó mintegy 68 millió dollárt fektet sunderlandi üzemébe, előkészítendő a Qashqai következő generációjának gyártását. A beruházás keretében egy új sajtolórészleg is létrejön.

A Nissan részéről korábban úgy nyilatkoztak, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság közti vámok európai tevékenységük ellehetetlenüléséhez vezetnének. A Qashqai 2021-ben érkező következő generációjának angliai gyártásáról azonban még 2016-ban döntés született, miután a szigetország kormánya ígéretet tett, hogy a brexit nem fogja negatívan érinteni az országban készülő járművek versenyképességét.

Csökkenő output, kevesebb modell

A Nissan 7 ezer embert foglalkoztató sunderlandi üzeme Nagy Britannia legnagyobb autógyára. Jelenleg a Qashqai, LEAF és Juke modellek készülnek itt, miután tavaly az Infiniti több típusának helyi termelését is leállították.

Az új présüzem a következő Qashqaihoz kötődő összesen 520 millió dolláros beruházás részeként valósul meg. Ezt egy másik, 130 millió dolláros beruházás előzte meg, ami az új Juke 2019-ben elstartolt gyártását előzte meg.

Az üzemben összeszerelt autók száma a 2016-os félmillióról 2019-re 350 ezerre esett vissza. A nagymértékű csökkenés hátterében az Infiniti modellek kivonása mellett a dízelek iránti kereslet visszaesése áll.

Jó hír a Nissannak és más autógyártóknak, hogy bár az Egyesült Királyság januárban hivatalosan is kilépett az Európai Unióból, a kereskedelmi feltételek az év végéig változatlanok maradnak. Amennyiben viszont az idei év folyamán nem sikerül kidolgozni egy megfelelő kereskedelmi megállapodást, 2021-től vámok, szabályozások, illetve vámvizsgálatok akadályozhatják az EU és Egyesült Királyság közti áruforgalmat, növelve a költségeket, valamint lassítva a termelést – olvasható a Reuters oldalán.

Kiemelt Partnereink