Elemzések Zsugorodott a hazai autópiac – ez történt az 1. héten

Zsugorodott a hazai autópiac – ez történt az 1. héten

Végh Martin | 2024.01.08 07:22

Zsugorodott a hazai autópiac – ez történt az 1. héten

Fotó: Magyar Suzuki

Mint kiderült, az elmúlt évben mind az új, mind a használt autók piaca zsugorodott Magyarországon. Az elektromos autók térhódítása itthon és globálisan is folytatódott, miközben az autógyártók szakszervezettel szembeni megkérdőjelezhető fellépése már a politika figyelmét is felkeltette. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A mögöttünk hagyott évben az új és a használt autók értékesítése is visszaesett Magyarországon. Ez azonban nem akasztotta meg az elektromos autók előretörését, miközben az SUV-k is megőrizték népszerűségüket.

Dombóváron a végéhez közeledik a tüskei városrészben fekvő ipari terület bővítése, ami az utak fejlesztését, napelemes közvilágítás telepítését és új telkek kialakítását is magába foglalja. Eközben Karcagon már befejezték a helyi iparterület fejlesztését, ami többek között egy közel ezer négyzetméteres üzemcsarnok építésére terjedt ki.

Trónon maradt a Tesla

A Tesla tavaly megőrizte vezető pozícióját az elektromos autók piacán, miután 1,8 millió tisztán elektromos jármű gördült ki üzemeiből. Ez a szám ugyan elmarad a céltól, azonban elég volt ahhoz, hogy a BYD-t maga mögé utasítsa az amerikai vállalat.

Ettől függetlenül a kínai gyártónak sincs oka panaszra, ugyanis rekord eladásokról számolhatott be. A vállalat 2023-ban több mint 3 millió teljesen elektromos és plug-in hibrid autót értékesített, sokkal többet, mint a megelőző évben.

Az Egyesült Államokban számos politikus szólította fel az autógyártókat, hogy ne álljanak törvénytelen eszközökkel a szakszervezeti törekvések útjába. Korábban több jelentés is érkezett, mely szerint a vállalatok durva visszaélésekkel próbálják elejét venni dolgozóik szakszervezethez való csatlakozásának.

Koreában az SK On az akkumulátorgyártást szeretné olcsóbbá és hatékonyabbá tenni, aminek érdekében a hazánkban is termelő vállalat több céggel is összefogott, köztük a német Beckhoff Automationnel.

Dunaszerdahelyen hazai gyártású elektromos midibuszok kezdték meg működésüket az év első munkanapján. Hasonló járművek már a fővárosban is közlekednek, azonban ott nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, kérdés, hogy az új környezetben hogyan muzsikálnak majd.

Növekvő eladások

Norvégiában világrekordot ért el az elektromos autók eladásokon belüli aránya. Tavaly az új személygépkocsik több mint 80 százalékát adták ilyen járművek.

Oroszországban jelentősen, 60 százalékkal emelkedett az új járművek értékesítése 2023-ban. A három legkelendőbb személyautó modell kettő orosz, illetve egy kínai volt.

Nagy-Britanniában szintén emelkedett az új autók regisztrációja. Tavaly a pandémia óta a legtöbb autót adták el a szigetországban, igaz, a járvány előtti szintet még mindig nem érte el a piac.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink