Logisztika Nőtt a légi áruszállítás mennyisége és díja

Nőtt a légi áruszállítás mennyisége és díja

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.23 09:20

Nőtt a légi áruszállítás mennyisége és díja

Fotó: Pexels

A légi szállítás két számjegyű növekedést mutat, mivel a vállalatok igyekeznek megkerülni a megszakadt tengeri kereskedelmi folyosót az árukkal.

Az iparági szakértők szerint a kiskereskedők és a gyártók több árut szállítanak a Vörös-tengeren kialakult hajózási válság miatt, ami segít fellendíteni a nemzetközi légi árufuvarozókat, miután hosszú időn keresztül visszaesett a teherforgalom. Ez a stratégia, amely a legújabb jele annak, hogy a vállalatok hogyan igazítják ki ellátási láncaikat a geopolitikai sokkhullámokra és zavarokra reagálva, az európai importőrök igyekeznek elkerülni a hosszabb afrikai utak okozta késedelmeket a konténerszállító hajókkal, amelyek általában a Szuezi-csatornán keresztül közlekednek.

A globális légi árufuvarozás volumene az elmúlt négy hónap mindegyikében két számjegyű növekedést mutatott márciusig, miközben a jelek szerint a kereslet különösen erős a vörös-tengeri válság által érintett kereskedelmi útvonalakon.

A Közel-Keletet és Dél-Ázsiát Európával összekötő útvonalakon az átlagos spot tarifák februárról márciusra 46 százalékkal, kilogrammonként 2,82 dollárra emelkedtek, ami 71 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest. Márciusban a légi úton történő áruszállítás átlagos globális spot tarifája 7 százalékkal, 2,43 dollár/kilogrammra emelkedett az egy hónappal korábbihoz képest.

Drágább, de gyorsabb

A légi szállítmányozás sokkal drágább, mint a tengeri szállítás, de a szállítás gyorsasága egyes vállalatok számára döntő fontosságú lehet, különösen mivel a tengeri hajóknak ma már akár 10 napot is igénybe vesz a dél-afrikai Jóreménység-fok megkerülése.

A logisztikai szakemberek szerint a globális légi árufuvarozási díjak azért is emelkednek, mert a növekvő ázsiai e-kereskedelmi vállalatok erős keresletet támasztanak, amelyek a repülőgépekre támaszkodva szállítják az árukat a fogyasztóknak – írja a The Wall Street Journal.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink