Elemzések Új fázisba lépett a BMW debreceni gyárának építése – ez történt a 14. héten

Új fázisba lépett a BMW debreceni gyárának építése – ez történt a 14. héten

Végh Martin | 2022.04.11 07:23

Új fázisba lépett a BMW debreceni gyárának építése – ez történt a 14. héten

Fotó: BMW Csoport

Az előző héten fontos mérföldkőhöz érkezett a következő hazai autógyár, a BMW debreceni üzemének építése. Külföldön a híreket ezúttal nem gyárleállások, hanem a gyártói és a regionális eladások esése határozta meg, ami azonban nem látszik gátat vetni a folyamatban lévő elektrifikációnak. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Új fázisába lépett a BMW debreceni gyárának építése. Megkezdődött az első épületek felhúzása, továbbá új mérnöki állások meghirdetésével folytatódik a dolgozói állomány fejlesztése. Már az is ismert, hogy mikor fogják letenni az üzem alapkövét: a nagy eseményre június elején fog sor kerülni.

Fenntarthatósági projektek közösen folytatása céljából lépett együttműködésre az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem. Az együttműködés kiterjed az alternatív üzemanyagokra, a hidrogén ipari felhasználási lehetőségeire, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is.

Csökkentek az eladások, de volt, aki örülhetett

2022 első negyedévében jelentősen visszaestek a BMW márka eladásai. Ugyanakkor a vállalatcsoporthoz tartozó többi gyártó egy jól sikerült három hónapot tudhat maga mögött.

A Mercedes-Benz szintén az értékesítések éves összevetésben mért csökkenéséről számolt be az előző negyedév vonatkozásában. Az eladott mintegy félmillió jármű 15 százalékos esést jelent.

Ha a beesett eladások nem jelentenének elég gondot a Mercedes-nek, még ott van a chiphiány is, ami miatt április közepétől kettő brazíliai üzemének körülbelül 5600 dolgozóját kell kényszer szabadságra küldenie.

A német OEM-eknél bizonyosan jobb hete volt az amerikai Teslának, ami kiváló első negyedévi értékesítési eredményről számolhatott be. Elon Musk cége 310 ezer autót szállított ki, ami új rekord.

Folytatódik az elektrifikáció

Májusban megkezdődik az ID.4 elektromos SUV gyártása a Volkswagen emdeni üzemében. Ez lesz az első teljesen elektromos modell, ami a teljes elektrifikáción áteső egységben fog készülni.

Sajtóértesülések szerint a Renault egy külön cégbe szervezheti ki az elektromos autók gyártását. Korábban a Ford is hasonló lépést tett, különválasztva a tradicionális és az elektromos hajtású járművek gyártását.

Az európai autógyártás elektrifikációját a helyi beszállítói lánc fejlődése is követi. A kínai CATL közölte, hogy az idei év második felében tervezi megnyitni új németországi akkumulátorcella-gyárát.

Fejlődik a közösségi közlekedés

A GreenGo autómegosztó jelentősen, 320 darabról több mint 400 darabra növelte a fővárosi bérbe vehető autói számát. A flottát továbbra is kizárólag elektromos típusok alkotják.

Hét megyében összesen 32 új busz állt forgalomba a Volánbusz színeiben. A Mercedes-Benz Intouro M típusú járművek a megyeszékhelyekről vagy nagyvárosokból kiinduló helyközi autóbuszvonalakon közlekednek.

A magyar tőzsdén jegyzett AutoWallis Csoport folytatta terjeszkedését az elmúlt héten. Az autókereskedelmi vállalat lezárta a szlovén Avto Aktiv átvételét, ezenkívül megállapodott egy portugál partnerével a Renault Hungária közös felvásárlásáról.

Esést hozott a március

A március esést hozott a hazai újautó-piacon, ahol megfosztották első helyétől a Suzukit. A trónkövetelő a Toyota volt, ami 1537 járművet helyezett forgalomba, szemben a Suzuki 1278 darabjával.

Külföldön szintén csökkenést hozott a tavasz első hónapja. Nagy-Britanniában 14,3 százalékkal maradt el az újautó-eladások száma az egy évvel korábbitól, amivel már 1998 óta nem látott szintre süllyedtek az értékesítések.

Oroszországban 43 százalékos csökkentést tapasztaltak az újautó-eladások számában, miután a nyugati szankciók hatására számos gyártó felfüggesztette helyi gyártását és értékesítését.

A koronavírus-járvány által súlyosan érintett Olaszországból nem gyengélkedő autópiacról, hanem elektromos autók vételének ösztönzéséről érkezett hír. A kormány 2022 és 2024 között 650 millió euróval fogja támogatni a villamosított és alacsony károsanyag-kibocsátású autók vásárlását.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink