Trend Hatalmas pénzt fordít az e-autókra Olaszország

Hatalmas pénzt fordít az e-autókra Olaszország

autopro.hu/P.B. | 2022.04.08 12:17

Hatalmas pénzt fordít az e-autókra Olaszország

Fotó: FCA Media

Mario Draghi olasz miniszterelnök rendeletet írt alá arról, hogy 2022 és 2024 között évi 650 millió eurót különítenek el villamosított vagy alacsony károsanyag-kibocsátású autók vásárlásának ösztönzésére.

Hirdetés

A kiadás egy szélesebb, 8,7 milliárd eurós terv része, amelyet Olaszország az év elején jelentett be járműiparának támogatására. Ez 2022-ben 700 millió eurót, 2023-tól 2030-ig pedig évi 1 milliárd eurót biztosít az ipar számára.

A már bejelentett ösztönzőkre való várakozás 2022 első hónapjaiban rányomta bélyegét az autóeladásokra, elemzők és lobbicsoportok szerint a vásárlók elhalasztják a vásárlásokat, miközben arra várnak, hogy a kormány kihirdesse a támogatásokat. Az új autók regisztrációja Olaszországban februárban mintegy 23 százalékkal, márciusban pedig 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi időszakokhoz képest.

Róma legfeljebb 5000 euró támogatást nyújt a legfeljebb 35 ezer euróba kerülő új elektromos járművek áfa nélküli vételárából. Ez magában foglalja a 2000 eurós hozzájárulást, ami egyfajta roncsautó programként a forgalomból kivont, régebbi belső égésű motorral szerelt autók után jár.

Még hagyományos hajtású autóra is jár támogatás

A plug-in hibridek esetében akár 45 ezer eurós autók vásárlását is támogatják 4000 euróig, emellett a terv 2000 eurós ösztönzés jár a legkorszerűbb belső égésű motoros (Euro6-os) autókra.

A rendelet értelmében források állnak rendelkezésre új motorkerékpárok vásárlásának ösztönzésére is, valamint a kis- és középvállalkozások teljesen elektromos kisteherautókat vehetnek támogatással – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink