Beszállítók Idén kezdi az akkugyártást Németországban a CATL

Idén kezdi az akkugyártást Németországban a CATL

autopro.hu/P.B. | 2022.04.07 11:22

Idén kezdi az akkugyártást Németországban a CATL

Fotó: Facebook/CATL Battery

A kínai CATL akkumulátorgyártó cég az idei év második felében szeretné megkezdeni a cellagyártást új türingiai üzemében. A tervezett 14 gigawattórás kapacitás helyett viszont 2022-ben még csak nyolc gigawattórát fog termelni.

Hirdetés

Matthias Zentgraf a CATL európai műveletekért felelős vezetője április 4-én a türingiai Arnstadtban arról beszélt, hogy a vállalat már a célegyenesben van. Ezt nem véletlenül mondta, hiszen a CATL megkapta a működési engedélyt Türingia tartománytól az üzem első bővítési szakaszára.

A gyár alapkőletételére 2019 októberében került sor, akkor 2022 első feléről volt szó az első szakasz átadását illetően. A cellagyártási kapacitást eredetileg 14 gigawattórára tervezték 2022-re, azonban a különböző válságok okozta késés miatt az idei kapacitást nyolc gigawattórára csökkentették. A csúcson 24 gigawattóra lesz az éves gyártási volumen.

Az első üzem Európában

Az Erfurt melletti üzem lesz az első CATL-gyártólétesítmény Kínán kívül. Eddig 500 embernek adott munkát a gyár, de az év végéig mintegy 1500 alkalmazottat kell felvennie a cégnek. Emellett Kínából több száz szakember segíti majd a gyártás beindítását, de ők nem maradnak tartósan.

A kínai vállalat mintegy 1,8 milliárd eurót fektet az üzembe. Wolfang Tiefensee türingiai gazdasági miniszter szerint a CATL befektetési döntése állítólag komoly hívószóvá vált az ipar számára, egyre több cég települ Kelet-Németországba: az Intel például a CATL-re is hivatkozott, amikor Magdeburg mellett döntött. Az Intel mellett a Fraunhofer is beruházást hajt végre a régióban – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink