Elemzések Számít Kecskemétre a Mercedes – ez történt a 42. héten

Számít Kecskemétre a Mercedes – ez történt a 42. héten

Végh Martin | 2023.10.24 07:22

Számít Kecskemétre a Mercedes – ez történt a 42. héten

Fotó: Mercedes-Benz Media

A Mercedes-Benz vezetője személyes látogatása alkalmával biztosított arról, hogy a vállalat nagy szerepet szán kecskeméti üzemének. Japánban robbanás okozott zavart az egyik autógyártó termelésében, míg Európában és az USA-ban az elektromos autók iránti kereslet megingása írja át a terveket. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezetője látogatást tett a vállalat kecskeméti üzemében. Az eseményen arról adott tájékoztatást, hogy a közeljövőben több milliárd eurót fektetnek a létesítménybe, aminek kulcsfontosságú szerepe van a vállalat globális termelőhálózatában.

Az előző héten többször is írhattunk hazai ipari parkokról. Kiderült, hogy Érd és Budafok határában 40-50 milliárd forint befektetésével létesül új ipari park, ami főleg logisztikai tevékenységeket fog kiszolgálni, közben pedig Balatonfüreden egy 14 hektáros ipari parkot adtak át. Utóbbi segíteni fogja a turisztikai központnak számító várost, hogy több lábon állhasson.

A Bosch Budapest Innovációs Kampuszban a kognitív mobilitás került a középpontba. A mesterséges intelligenciát is hasznosító új tudományterülettel foglalkozó konferenciára az autopro.hu is ellátogatott.

Nem múlnak a gyártási zavarok

A Toyota egy beszállítónál történt robbanás miatt leállította számos gyártósorát Japánban található üzemeiben. A mostani alig másfél hónappal követi azt az incidenst, mikor a vállalat gyárai szoftverhiba miatt álltak le.

A Volkswagen ismét normál ütemben készíti elektromos autóit Drezdában és Zwickauban. A korábbi megvágásokat kiváltó keresleti problémák azonban nem szűntek meg, ezért fennáll a leépítés veszélye.

Az elektromos autók piacán tapasztalható lassulás más gyártókat is érint. A General Motors elhalasztotta kettő elektromos pickup gyártásának növelését, a Teslánál pedig a mexikói gyártási tervekbe szólhat bele a helyzet.

Mindeközben az Egyesült Államokban újabb körben bocsátottak el dolgozókat a nagy autógyártók a több mint egy hónapja tartó sztrájk miatt. Immáron több ezer dolgozónak kell otthon maradnia a szakszervezettel való megegyezésig.

Az Európai Autógyártók Szövetsége, miután kettő tagját is elveszítette, hamarosan egy új autógyártót tudhat soraiban. Ezzel az érdekképviseleti szervezet tagszáma el fogja érni a 15-öt.

A Vitesco Technologies kiértékeli a Schaeffler felvásárlási ajánlatát, amivel a kettő vállalat egyesülne. A Continental egykori hajtásrendszer üzletágának felügyelőbizottsága egy független testületet állított fel e célból.

Tovább frissül a járműállomány

A magyar kormány 60 milliárd forinttal fogja támogatni a hazai közlekedés elektrifikációját. Az összeg egyik feléből 170 töltőállomást létesítenek, míg a másikból közvetlenül az elektromos hajtású járművek vételét támogatják.

A következő években 160 további új busszal fiatalodhat a MÁV-Volán Csoport járműflottája. A járműveket az Omnibus Hungária Kft. és az ECO-Tech VisiON Kft. fogja szállítani a közlekedési vállalatnak, ami legfeljebb mintegy 13,5 milliárd forintot fordít a beszerzésre.

Szeptember volt egymás után a tizenegyedik hónap, mikor az Európai Unióban nőttek az újautó-eladások. A hónapban folytatódott a tisztán elektromos autók térnyerése, miközben a dízelek veszítettek részesedésükből.

Az autopro.hu és a MAGE az előző héten rendezte meg a TECHTOGETHER+-t. A járműipari konferenciát, ipari kiállítást és a nagy hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói versenyt magába foglaló rendezvény komoly érdeklődés mellett zajlott Budapesten.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink