Gyártók Folytatódnak a sztrájk miatti elbocsátások

Folytatódnak a sztrájk miatti elbocsátások

autopro.hu/V.M. | 2023.10.20 13:23

Folytatódnak a sztrájk miatti elbocsátások

Fotó: Ford Media Center

A United Auto Workers (UAW) autóipari szakszervezet munkabeszüntetési akciója a 35. napjába lépett. A termelési rendszerben ezáltal előállt zavarok miatt a Ford és a Stellantis újabb dolgozóikat bocsátották el átmeneti jelleggel.

A legnagyobb amerikai autós szakszervezet szeptember 15. óta szervez fokozatosan kiterjesztett sztrájkot a három nagy amerikai autógyártó, a Ford, a Stellantis és a General Motors egyes telephelyein, miután nem sikerült időre megállapodni az új kollektív szerződésekről. Mostanra a három vállalatnál a szakszervezet mintegy 34 ezer tagja áll sztrájkban.

A munkabeszüntetés azonban nem csak őket érinti, a termelési zavarok miatt ugyanis a gyártók már több körben bocsátottak el munkavállalókat. A most bejelentett legutóbbi leépítések során a Stellantis-nál újabb 100 főt küldenek el az Ohio állambeli Toledo Megmunkálóközpontból, ahol így a több mint 400 dolgozóból már 170-et érintenek az elbocsátások. A Stellantis közleménye szerint a létszámcsökkentésre azért van szükség, mert a sztrájk miatt leállt közeli Toledo Összeszerelőüzemnek készülő alkatrészekből nem tudnak többet raktárra venni.

A Stellantis immáron 1530 dolgozóját bocsátotta el átmeneti jelleggel az UAW munkabeszüntetése miatt.

A Fordnál még többen maradnak otthon

A Ford egy tengelygyártó üzeméből 150 főt küldött el. A Vállalat közleménye szerint a Sterling Axle üzemben csökkenteni kell a termelést, mivel a sztrájkkal sújtott Kentucky Truck egység nem tudja fogadni az alkatrészeket. A pickupokat és SUV-kat készítő kentucky-i telephely a Ford legnagyobb üzeme, egyúttal kulcsfontosságú is, mivel rendkívül nyereséges pickup és SUV modellek gördülnek le a gyártósorairól.

A The Detroit News összesítése szerint a Ford a legutóbbi bejelentését is számításba véve már több mint 2730 dolgozóját küldte el az UAW akciójának kezdete óta. A harmadik autógyártó, a GM eddig hat üzemének 2320 munkatársától vált meg.

Nincs kilátásban a megegyezés

A három autógyárnál közel 150 ezer taggal rendelkező UAW többek között 2028-ig 46 százalékos béremelést követel, ezzel szemben a gyártók eddig csupán 20 százalék körüli ajánlatokkal álltak elő.

A Ford már jelezte, hogy lehetőségeinek végéhez ért, és nemrég a vállalat vezetője személyesen szólította a szakszervezetet a sztrájk leállítására, rámutatva annak halmozódó gazdasági káraira.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink